Akıllı Filtreleme
Konuya Göre Filtrele
İle Göre Filtrele
Zamana Göre Filtrele
Kalkınma Ajansları bünyesinde 81 ildeki Yatırım Destek Ofislerimizde görev alan ajans uzmanları tarafından sorularınızı cevaplıyoruz.

Sorulara verilen cevaplar, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Devlet destekleriyle ilgili her türlü nihai karar, bu konuda hukuken yetkili/ilgili kurum ve kuruluşa ait olup, bu cevaplar nedeniyle Kalkınma Ajansları ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

Ortalama Cevap Süresi: 30 saat 10 dakika
3936 adet sonuç bulundu.
+
Merhaba. Manisa Yunusemre yada Şehzadeler ilçesinde kimyasal ürünlerin depolanması ile ilgili bir depo yapmak istiyorum. Bu projeye ilişkin tarafınızdan yer, bölge gösterilmesi ve ilgili sektöre teşvik olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
İ. G. - Manisa - 19.01.2025
Cevaplayan : Manisa Yatırım Destek Ofisi - Mustafa Coşkun - 20.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesi neticesinde Manisa’nın Yunusemre ya da Şehzadeler ilçesinde tehlikeli atıkların depolanmasına yönelik bir alan kurma planınız olduğu ve Yatırım Yeri Tahsisini içeren devlet destekleri hakkında bilgi almak istediğiniz anlaşılmıştır.

Türkiye’de yerli ve yabancı Yatırımcılar, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ve bu Karar’ın uygulanmasına ilişkin 2012/1 sayılı Uygulama Tebliği hükümleri çerçevesinde gerekli şartları karşılamaları durumunda Yatırım Teşvik Belgesi edinmek suretiyle teşvik unsurlarından yararlanılabilmektedirler. İşletmenizin alacağı faaliyet kodu (NACE kodu) uyarınca ve gerçekleştireceğiniz faaliyetler bakımından tabi olacağınız teşvik unsurları belirlenmektedir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında Manisa ilinde yararlanılabilecek 2. Bölge destek unsurları şu şekildedir:

KDV istisnası

Gümrük vergisi muafiyeti

SGK işveren hissesi desteği

Vergi indirimi desteği

Yatırım Yeri Tahsisi

Ayrıca, 01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş Stratejik Yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir. Bu kapsamda, Manisa Milli Emlak Müdürlüğü ile görüşülmesi yerinde olacaktır.

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesine ilişkin tüm başvurular Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen E-TUYS adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

www.yatirimadestek.gov.tr/tesvik-robotu adresinden Teşvik Robotuna US-97 Kodunu yazarak teşviklerle ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tehlikeli ve tehlikesiz atık geçici depolama alanları ile ilgili aşağıdaki bilgileri hatırlatmak isteriz:

  1. Geçici depolama alanında atıklar birbirleriyle karıştırılmadan depolanır. Geçici depolama alanında tehlikeli ve tehlikesiz atıklar ayrı olarak depolanır. Tehlikeli ve tehlikesiz atıklar aynı konteynırda depolanmaz.
  2. Ayda bin kilogramdan daha az tehlikeli atık üreten atık üreticileri, tehlikeli atıklarını geçici olarak depoladığı/depolayacağı alanları/konteynerleri için geçici depolama izninden muaftır. Ayda bin kilogram veya daha fazla tehlikeli atık üreten atık üreticileri tehlikeli atıklarını geçici depoladığı alanları/konteynerleri için il müdürlüğünden geçici depolama izni alır. Geçici depolama izni İl Müdürlüğü tarafından süresiz olarak verilir. Geçici depolama alanında değişiklik olması halinde geçici depolama izni yenilenir.
  3. Geçici depolama alanına alınan her bir atık etiketlenir. Etiket üzerinde;
  1. Atığın atık kodu,
  2. Tehlikeli atık olup olmadığı,
  3. Tehlikeli atıklar için atığın tehlikelilik özellikleri ve Riskleri ile
  4. Atığın depolama alanına giriş tarihi bilgileri yer alır.
  1. Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesi kapsamında sigorta yaptırma yükümlülüğü olan geçici depolama alanları için miktara bakılmaksızın mali sorumluluk sigortası yaptırılır. Mali sorumluluk sigortası olmayan tesislere geçici depolama izni verilmez. Geçici depolama alanları/konteynırları için yaptırılan mali sorumluluk sigortaları her yıl yenilenerek il müdürlüğüne sunulur.
  2. Tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 180 gün süreyle geçici olarak depolanır. Tehlikesiz atıklar ise geçici depolama alanında en fazla 1 yıl süreyle geçici olarak depolanır. Belirtilen süreler dolmadan atıklar lisanslı atık işleme tesislerine gönderilir.
  3. Geçici depolama alanının özellikleri şu şekilde belirlenmiştir:
  1. Geçici depolama alanı üstü kapalı ve her türlü dış etkenden atıkları koruyacak şekilde oluşturulur. İl müdürlüğünce uygun görülmesi halinde, tehlikesiz atık geçici depolama alanının üstünün kapalı olması şartı aranmayabilir.
  2. Geçici depolama alanının zemini geçirimsiz malzemeden teşkil edilir.
  3. Geçici depolama alanında sızma veya dökülmelere karşı absorban malzeme bulundurulur.
  4. Geçici depolama alanının sızma ve dökülmelere karşı etrafı ızgarayla çevrelenir. Izgarada biriken sıvılar toplanarak uygun yöntemle Geri Kazanım/bertarafı sağlanır, alıcı ortama deşarj edilmez.
  5. Geçici depolama alanında yangın gibi her türlü acil duruma karşı güvenlik tedbirleri alınır.
  6. Geçici depolama alanı dışarıdan izinsiz şekilde girişe izin vermeyecek şekilde teşkil edilir.
  7. Geçici depolama alanında atıkların tehlikelilik özelliğine göre uygun bölümlendirme yapılır. Atıklar atık kodlarına göre ayrı ayrı depolanır.
  8. Geçici depolama alanı olarak konteynır kullanılabilir. Konteynır kullanılması halinde konteynır geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilir, konteynırın etrafı ızgara ile çevrelenir, sızma ve dökülmelere karşı absorban malzeme bulundurulur.
  9. Geçici depolama alanından/konteynırından sorumlu bir çalışan belirlenir. Sorumlu çalışan geçici depolama alanına/konteynırına giren ve çıkan tüm atıkların kayıtlarını tutar ve izinsiz giriş ve çıkışa engel olur. Sorumlu çalışanın iletişim bilgileri İl Müdürlüğüne bildirilir.
  10. İl müdürlüğünce gerek görülmesi halinde talep edilecek ilave tedbirler alınır.

Zafer Kalkınma Ajansı 2010 yılında kurulmuş olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinin kalkınması için çalışmakta olan bir kamu kurumudur. Ajansımızın belli dönemlerde çağrı usulü ile başvuru aldığı imalat sanayiinde faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen Yatırımcılara yönelik Proje Teklif Çağrısı ya da Finansman Desteği gibi mali destek programları mevcuttur. Ajansımızın hâlihazırda açık bir çağrısı bulunmamaktadır. Ajans duyurularından ve teklif çağrılarından haberdar olmak için www.zafer.gov.tr internet adresimizi takip edebilirsiniz. Yatırımınıza ilişkin konular için Ajansımızı ziyaret edebilir, manisaydo@zafer.gov.tr adresine e-posta gönderebilir veya 0 (236) 237 29 47 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Zafer Kalkınma Ajansı olarak bölgemizde yatırım yapmayı planladığınız alanlarda, sizlere gerekli bilgilendirmeleri yapmak ve yüz yüze danışmanlık desteği vermekten de memnuniyet duyacağımızı ifade eder, sağlıklı günler dileriz.

+
Özel yurt açmayı planliyorum. 3 katlı toplamda 9 oda, 3 salonlu, 110 metrekareden toplam 330 metrekare mustakil evim var. Burayi yurt olarak değerlendirmeyi planlıyorum. Ne gibi evraklar gereklidir? Teşvik alabilir miyim?
H. A. - Adana - 20.01.2025
Cevaplayan : Adana Yatırım Destek Ofisi - Burak Can Gezer - 20.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefon görüşmemizde ifade ettiğiniz üzere; Adana’da özel öğrenci yurdu yatırımı yapmayı planlamaktasınız. Söz konusu faaliyet için Yatırım Teşvik Belgesi kullanabilirsiniz. Yatırım konusu 5510.3.01 US-97 Koduyla Adana ili sınırları içerisinde 3. bölge teşviklerinden istifade imkanı tanınmaktadır.

Asgari 1 Milyon 500 Bin TL yatırım ve asgari 100 öğrenci için muhtemel Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Yatırım Yeri Tahsisi, SGK işveren hissesi desteği, vergi indirim desteği ve faiz desteği unsurlarından faydalanabilirsiniz.

KDV İstisnası: (Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır. İmalat ve turizm sektöründe belge kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları, 31/12/2025 tarihine kadar KDV İstisnasından yararlandırılabilir.)

Gümrük Vergisi Muafiyeti: (Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.)

Yatırım Yeri Tahsisi: (Yatırım teşvik belgesi düzenlenmiş Stratejik Yatırımlar, bölgesel ve öncelikli yatırımlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.)

SGK İşveren Hissesi Desteği – 5 yıl %20 Yatırıma Katkı Oranı: (Yatırım teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının belirli bir süre Bakanlıkça karşılanmasıdır.)

Vergi İndirim Desteği – Vergi İndirim Oranı %60, Yatırıma Katkı Oranı %25: (Vergi indirimi; gelir veya Kurumlar Vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır.)

Faiz Desteği: TL 3 puan, döviz 1 puan İndirimli, 1 Milyon TL’yi geçemez: (Yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az bir yıl Vadeli Krediler için sağlanan bir finansman desteğidir.)

Detaylı bilgi ve hesaplamalar için www.yatirimadestek.gov.tr internet sitemizde bulunan Teşvik Robotu (https://www.yatirimadestek.gov.tr/tesvik-robotu) uygulamasında US-97 kodu olarak 5510.3.01 kullanmak suretiyle detaylı bilgi ve hesaplamalara ulaşabilirsiniz.

Yatırım başvurunuzda istenecek belgeler şu şekildedir:

Başvuru Dilekçesi

Yetkilendirme Taahhütnamesi

Yetkilendirme Formu

İmza Sirküleri

SGK Borcu Yoktur Yazısı

ÇED Yazısı

Kredi Yurtlar Kurumu’na kiralamak üzere gerçekleştirilecek yurt yatırımlarında, KYK ile yapılan protokolün ibrazı şarttır ve yatırımın bütünlüğü hususu önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yatırımcı tarafından yatırım maliyetlerinin kendi hesaplarında izlenmesi ve yurt yatırımını iç tefrişatı ile birlikte tamamlayarak yurdu işletmeye hazır halde kiralaması durumunda, Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında yer alan ve sigorta primi işveren/işçi hissesi desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteği haricindeki diğer bölgesel desteklerden yararlanma imkanı bulunmaktadır. Ancak, yurt yatırımını işletilmek için gerekli makine teçhizat satın alınmadan, sadece inşaat kısmının yapılarak kiralanması durumunda ise yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.

Özel öğrenci yurdu açma iş ve işlemleri; Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünce Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Çukurova Kalkınma Ajansı olarak özel öğrenci yurdu açma konusunda halihazırda bir destek programımız bulunmamaktadır.

Yatırımlarınızla ilgili ilave sorularınız için Çukurova Kalkınma Ajansı Adana Yatırım Destek Ofisini ziyaret edebilir, info@cka.org.tr adresine e-posta gönderebilir veya 0-322-363-0040 telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz.

İyi günler dileriz.

+
Merhabalar. Sanayi ve Teknolojisi Bakanımızın geçtiğimiz haftalarda GAP Eylem Planında Mardin ili için hazır yemek, selülöz üretimi vb. alanlarda açıkladığı yatırım teşvikleri hakkında bilgi almak istiyorum. Genç bir arkadaşınızım ve bütçem kısıtlı. Yatırımlar için muhtemel bütçe tutarı hakkında bilgi de almak istiyorum. Teçhizat ve makinalar hakkında bilgi, üretim için eğitim gibi konularda ne tür faydalar sağlanacak? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
H. Y. - Mardin - 19.01.2025
Cevaplayan : Mardin Yatırım Destek Ofisi - Mehmet Fatih Kaya - 20.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Tarafınızla yapılan telefon görüşmesinde de belirttiğimiz gibi Sn. Bakan’ımızın GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nda bahsettiği alanlar Mardin için yüksek potansiyel arz eden yatırım alanlarıdır. Bu alanlara hali hazırda özel bir destek/teşvik mekanizması bulunmamaktadır ancak bu alanlara ilişkin özel destekler/teşvikler üzerine çalışılmaktadır.

Hali hazırda sorunuzda bahsettiğiniz alanlar için Mardin’de minimum 1,5 milyon TL’lik yatırım şartıyla Yatırım Teşvik Sisteminin getirdiği avantajlardan yararlanmanız mümkündür.

6. Bölge'de yer alan ilimizdeki bölgesel teşvik unsurları:

  • Yurt içinden temin edeceğiniz makine ve teçhizat alımlarınızda KDV istisnası,
  • Yurt dışından temin edeceğiniz makine ve teçhizat alımlarınızda gümrük vergisi muafiyeti,
  • Yatırımınıza yönelik dış finansman kullanmanız durumunda 7 baz puan faiz indirimi,
  • Yatırım yeri tahsisi,
  • Sigorta primi işçi ve işveren payının 10 yıllığına muafiyeti, (işveren payı OSB içi yatırımlarda 12 yıldır.)
  • Kurumlar vergisinde %90’a varan ve gelir vergisinde %50’ye varan vergi indirimi uygulanmaktadır.

Tüm bu destek unsurlarından yararlanmak için teşvik belgesi almanız ve belgenizi aldıktan sonra 3 yıl içerisinde yatırımınızı tamamlamanız gerekmektedir. Teşvik belgesi, herhangi bir masraf olmadan kolay bir şekilde alınabilmektedir. Teşvik belgesi alırken şu hususlara hassasiyetle dikkat etmeniz gerekmektedir:

  • Yatırımınıza teşvik belge başvurunuz onaylandıktan sonra başlamalısınız.
  • Taahhüt ettiğiniz yatırım kapsamında alacağınız makine ve ekipmanlar kesinlikle ikinci el olmamalıdır.
  • Yatırım teşvik belgesine konu ettiğiniz ve destek aldığınız kalemler için başka bir devlet desteğinden yararlanılmamalıdır.

Teşvikler konusundaki başvuruların nihai değerlendirmesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesine ilişkin müracaatlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen E-TUYS adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. E-TUYS hakkında detaylı bilgi için bakanlığımızın https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz.

Muhtemel Girişim ve yatırım fikirlerinizle ilgili görüş alışverişi için Mardin Yatırım Destek Ofisi’ni ziyaret edebilir veya 0482 212 1725 No.lu telefondan bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Mardin Yatırım Destek Ofisi

+
Balıkesir'in Sındırgı ilçesine cnc atolyesi kurmak istesem kırsal alanı kalkındırma adına bana sağlanabilecek destekler nelerdir? 22 yaşındayım genç girişimci desteklerinden faydalanabilir miyim? Devletin hibe olarak vericeği ve geri ödemeli destek olabileceği tutarlar nedir?
Ö. M. - Balıkesir - 18.01.2025
Cevaplayan : Balıkesir Yatırım Destek Ofisi - Önder Uncel - 20.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Yaptığımız telefon görüşmesinde oto yedek parça üretimi üzerine bir yatırım yapmak istediğinizi belirttiniz. Yapılması istenilen yatırım konusunda incelemenizde yarar görülen teşvik ve destek programları aşağıdaki gibidir:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı - Yatırım Teşvik Sistemi:

Tarım makineleri için aksam ve yedek parça olarak belirttiğiniz faaliyet alanı incelendiğinde, US 97 kodu Tarım ve ormancılık makinelerinin aksam ve parçaları 2921.2.18 olarak baz alınmıştır. Bu yatırım konusu 4. bölge desteklerinden faydalanabilecek orta-yüksek teknoloji yatırımları arasındadır. 4. bölge desteklerinden yararlanmak için asgari yatırım tutarı 3 milyon TL’dir.

Ayrıca, 01/05/2021-31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır.

Yatırım konunuzu, tutarlarınızı ve harcama kalemlerinizi belirterek daha detaylı hesaplamaları aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz Teşvik Robotu üzerinden yapabilirsiniz:

https://www.yatirimadestek.gov.tr/tesvik-robotu

2 Temmuz 2018 tarihinden itibaren yeni Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesine ilişkin tüm müracaatlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapılan bildirimler Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen E-TUYS adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Yetkilendirme talepleri için aşağıdaki linkte yer alan başvuru belgeleri yine aşağıda yer alan " Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi Yetkilendirme İşlemi Başvuru Usul ve Esasları” çerçevesinde " Kayıtlı Elektronik Posta(KEP)” vasıtası ile Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü KEP adresine gönderilir. Yetkilendirme talebinin Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünce sonuçlandırılmasının akabinde E-TUYS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp, işlemler başlatılabilir.

E-TUYS sisteminde gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin detaylı bilgiler için kılavuzlarda tanımlı adımların takip edilmesi gerekmektedir.

E-TUYS başvurusu ile ilgili rehbere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri/gd0703011615

Başvuru evraklarına (Taahhütname, Kullanıcı Yetkilendirme Formu, Dilekçe Örneği) aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri

KOSGEB – İşletme Geliştirme Destek Programı:

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, Kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla oluşturulan KOSGEB’in farklı alanlardaki desteklerini inceleyebilirsiniz. Özet bilgi formuna https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet_isletme_gelistirme_destek_programi.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

KOSGEB –Kobi Finansman Destek Programı

Programın amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet edebilirliklerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla işletmelerin kamu bankaları, özel bankalar ve katılım bankalarından uygun koşullarda nakdî Kredi temin edebilmelerini sağlamaktır.

Özet bilgi formuna https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet_kobi_finansman_destek_programi.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Sorularınız için balikesiryatirim@gmka.gov.tr adresine mail gönderebilir ya da 0266 246 10 00 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Balıkesir Yatırım Destek Ofisi

+
Merhaba, 25.000.000 USD yatırım tutarı ile tren lokomotifi yatırımı yapıp demiryolu taşımacılığı yapacak olan firma için ilgili teşvik ve hibe krediler hangileridir? Bilgi rica ederim.
B. D. - İstanbul - 17.01.2025
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Semiha Ahmet - 17.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

6010.0.02 US97 kodu ile " Demiryolu ile şehirlerarası yük taşımacılığı” yatırımı İstanbul’da hem Bölgesel Teşviklerden yararlanmakta hem de Öncelikli Yatırım olarak değerlendirilmektedir. Söz konusu yatırım üretime yönelik alınacak olan makine ve ekipmanlarda KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti, Yatırım Yeri Tahsisi, 7 yıl ve %35 Yatırıma Katkı Oranı ile SGK İşveren Hissesi Desteği, Vergi İndirim Oranı %80 ve yatırıma katkı oranı %40 ile Vergi İndirimi Desteği, TL 5 puan - Döviz 2 puan indirimli ve toplamda 1 Milyon 400 Bin TL'yi geçemeyecek şekilde Faiz Desteğinden faydalanabilmektedir.

Demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar Öncelikli Sektör Yatırımları kapsamındadır. Öncelikli sektör yatırımları kapsamındaki yatırımlar (6. bölge hariç tüm bölgeler için) 5. bölge desteklerinden yararlanmaktadır.

Görüşmemizde ayrıca teşvik belgesi başvuru süreçleri ile bilgi talebiniz olmuştur. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliği (TEBLİĞ NO: 2012/1) 6. madde teşvik belgesi müracaat şekli ve müracaatta aranacak belgelere ilişkin bilgileri içermektedir.

Detaylı bilgi: https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/teblig-yatirim_tesvik_uygulamalari.pdf

Teşvik belgesi müracaat şekli ve müracaatta aranacak belgeler;

" (1) Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için kullanıcılar tarafından E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanların doldurulması ve aşağıda belirtilen belgelerin E-TUYS üzerinden elektronik ortamda yüklenmesi gerekir.

b) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak müracaatlar hariç olmak üzere, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumuna muaccel olmuş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığına veya tecil ve/veya taksitlendirildiğine ya da yapılandırıldığına ve yapılandırmanın bozulmadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimlerinden alınacak yazı veya Kurumun elektronik bilgi iletişim ortamından alınacak barkodlu çıktı.

c) 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümlerine göre " Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” veya " Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” şartı aranması gereken yatırım konuları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan Karar ve/veya Karara ilişkin yazı.

ç) Teşvik belgesi talebinde bulunulmadan önce yatırımın karakteristiğine bağlı olarak ilgili mevzuatı gereği diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınması bilgi ve belgeler.

d) Stratejik Yatırımlar için ayrıca, yatırım konusu ile ilgili olarak sektörel, mali ve teknik analizlerin yanında 10 uncu maddede belirtilen kriterlerin her birinin yerine getirildiğini tevsik eden bilgi, belge, hesap ve tabloları içeren Fizibilite Raporu.

e) Yatırımın sektörüne, büyüklüğüne veya teşvik uygulamalarına bağlı olarak Genel Müdürlükçe talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler.

(2) Teşvik belgesi ile ilgili iş ve işlemler için kullanıcılar tarafından e-imza uygulaması çerçevesinde E-TUYS üzerinden yüklenen evrakların Bakanlığa ayrıca ibrazı aranmaz. Kullanıcılar tarafından e-imza uygulaması kapsamında E-TUYS’a yüklenen her türlü belge ve/veya evrakın eksiksiz bir şekilde muhafaza yükümlülüğü ve denetime karşı sorumluluğu, müracaat tarihinden itibaren 10 yıl boyunca yatırımcıya aittir.

(3) E-TUYS’ta kayıtlı teşvik belgesi Bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla elektronik ortamda paylaşılabilir.”

Yatırım Teşvik Belgesi Düzenlenmesine İlişkin E-TUYS Yetkilendirme Başvurusu İşlemleri;

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesine ilişkin tüm müracaatlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen E-TUYS (https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/) adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Yetkilendirme talepleri için aşağıda yer alan başvuru belgeleri "Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi Yetkilendirme İşlemi Başvuru Usûl ve Esasları” çerçevesinde " Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)” vasıtası ile Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü KEP adresine gönderilir.


Yetkilendirme talebinin sonuçlandırılmasının akabinde E-TUYS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp, işlemler başlatılabilir.
E-TUYS sisteminde gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin detaylı bilgiler için kılavuzlarda tanımlı adımların takip edilmesi gerekmektedir.

Yetkilendirme Talebi İçin İstenen Belgeler:

Başvuru Dilekçesi

Yetkilendirme Taahhütnamesi

Yetkilendirme Formu

Detaylı bilgi için: https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

İstanbul Yatırım Destek Ofisi

Telefon: 0212 468 34 00

E-posta: invest@istka.org.tr

+
Merhaba, İstanbul bölgesinde kendi geliştirdiğim formüllerle okul grubu öğrenciler için akrilik boya ve parmak boyası imalatı yaptırmaktayım. Hobi ve sanatsal grupta mobilya dönüşüm boyaları Kumaş boyası imalatı yaptırmaktayım. Kadın girişimciyim. KOSGEB kuruluş desteği aldım. AVM içinde mağazam var. Üretim kurmak ile ilgili güvenlik belge ve sertifikalarını almak istiyorum. Kurumunuzdan destek alma imkanımız var mıdır?
F. Ç. - İstanbul - 14.01.2025
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Semiha Ahmet - 16.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Sisteminde 2422.0.05 US97 kodlu " Resim, eğitim ve tabela boyaları, renkleri değiştirici boyalar, eğlence amaçlı boyalar v.b.” yatırımı ile alakalı İstanbul ilinde asgari 3 milyon TL yatırım harcaması yapmanız durumunda Genel Teşvik Unsurları olan (üretime yönelik makine ve ekipmanlarda) KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyetinden yararlanma hakkına sahipsiniz.

Bununla birlikte yatırımınız orta-yüksek teknoloji yatırımları arasındadır ve altta yer alan şartları taşıması durumunda Bölgesel Teşvik Unsurlarından yararlanma hakkına sahiptir.

İstanbul ili hariç 1., 2., 3. ve 4. bölge illeri 4. bölge teşvik unsurlarından yararlanır. 5. ve 6. bölge illeri kendi bölge teşvik unsurlarından yararlanır. İstanbul ilinde Komple Yeni Yatırımlar hariç; OSB ve Endüstri Bölgelerinde 5 milyon TL üstü, bu bölgeler dışında ise 10 milyon TL üstü yatırımlar 1. bölge teşviklerinden yararlanabilmektedir. Bölgesel Teşvik Unsurları ise KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Yatırım Yeri Tahsisi, 2 yıl ve Yatırıma Katkı Oranı %10 ile SGK İşveren Hissesi Desteği, Vergi İndirim Oranı %50 ve yatırıma katkı oranı %15 ile Vergi İndirimi Desteğidir.

01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV istisnası uygulanmaktadır. 500 Milyon TL üzerindeki yatırımlar öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilme olup 5. bölge teşviklerinden (6. bölge hariç) yararlanmaktadır.

Sorunuzda KOSGEB’in İş Kurma Desteğinden faydalandığınızı belirtmişsiniz, yatırımınız İmalat içerikli olduğundan dolayı aynı programın devamı olan İş Geliştirme Desteğine de başvurabileceğinizi belirtmek isteriz.

İş Geliştirme Desteği;

1.500.000 TLye kadar personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri, hizmet alımı giderleri (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, Tasarım, Sınai Mülkiyet hakları giderleri) için destek sağlanmaktadır. Söz konusu destek %80 destek oranlı olup geri ödemelidir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150.000.-TL ilave edilir.

Yapmış olduğumuz telefon görüşmesi sırasında da bilgisi verildiği üzere yurtdışı pazarlara ürün satmak hedefindeyseniz ve sertifikasyon desteğine ihtiyacınız varsa Ticaret Bakanlığının Pazara Giriş Belgesi Desteğini incelemenizi tavsiye ederiz. Söz konusu destek ile hedef pazarlara girmek için gerekli olan ve çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesini teminen gerçekleştirilen; kalite, hijyen, çevre belgeleri ile insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretlere ilişkin danışmanlık dahil her türlü giderleri ile ruhsatlandırma test/klinik giderleri desteklenmektedir. Pazara Giriş Belgesi Desteği için İhracatçı Birliklerine başvurmak gerekmektedir. Akredite edilmiş kurum ve/veya kuruluşlardan alınacak kalite, çevre belgeleri ile insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretler ile ilgili harcamaları %50 oranında ve şirket başına yıllık en fazla 250.000 ABD Dolara kadar desteklenmektedir. Pazara giriş belgeleri destek başvurusu için gerekli belgeler,

başvuruda dikkat edilecek hususlar ve destek kapsamındaki pazara giriş belgeleri listesine https://ticaret.gov.tr/data/5b8d8f3013b876125c08b3a8/Destek%20Kapsam%C4%B1ndaki%20Pazara%20Giri%C5%9F%20Belgeleri%20(Ek-1B)%20(26.12.2024).pdf sayfasından erişim sağlanmaktadır.

Destek Programı ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri/5973-sayili-ihracat-destekleri-hakkinda-karara-iliskin-genelgeler/pazara-giris-belgesi-destegi sayfasını inceleyebilirsiniz.

Firmaların küresel iş birlikleri ile küresel pazarlar içerisinde yer almaları söz konusu olduğunda ilaveten KOSGEB’in Küresel Rekabetçilik Destek Programı ile makine - teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri, personel giderleri, hizmet alımı giderleri (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları) gibi giderlerin karşılanması söz konusu olmakta. Azami kredi Vadesi 36 ay ve işletme başına kredi üst limiti 50.000.000 TL olmaktadır. Programla ilgili bilgi için https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/9206/kuresel-rekabetcilik-destek-programi .

Bunun dışında, ihracata yönelik faaliyetlerinizle ilgili olarak Eximbank üzerinden ihracat Kredisi temini mümkündür. Bu konuda detaylı bilgiye https://www.eximbank.gov.tr/tr/urun-ve-hizmetlerimiz sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yapmış olduğumuz görüşme sırasında ayrıca yurtiçi fuar destekleri ile ilgili bilgi talep edilmiştir. Halihazırda üretmiş olduğunuz mamullerinizi yurtdışı pazarlarda tanıtmak ve yurtdışı pazarlara satmak için Ticaret Bakanlığının sunmuş olduğu fuar desteklerinden yararlanabilmektesiniz. 2025 yılında destek kapsamına alınan sektörel nitelikli yurt içi fuarlar listesine (https://www.ticaret.gov.tr/ihracat/fuarlar/2025-yilinda-destek-kapsamina-alinan-sektorel-nitelikli-yurt-ici-fuarlar) sayfasından erişim sağlanmaktadır. Fuar Destekleri ilgili detaylı bilgiye https://www.ticaret.gov.tr/ihracat/fuarlar linkinden erişim sağlanmaktadır.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

İstanbul Yatırım Destek Ofisi

Telefon: 0212 468 34 00

E-posta: yatırım@istka.org.tr

+
Merhabalar, kırsal turizm alanındaki yatırım planlaması için yatırım teşvik belgesi alınabilir mi?
M. Ş. - Samsun - 15.01.2025
Cevaplayan : Samsun Yatırım Destek Ofisi - Burak Aydoğdu - 16.01.2025
Cevap :

Sayın Girişimcimiz,

Sizinle yapılan telefon görüşmesinde kırsal alanda günübirlik tesis yapmayı planladığınız belirtilmiştir.

Günübirlik turizm tesisleri 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar uyarınca teşvik edilmeyecek sektörler arasında yer almaktadır. Diğer taraftan tesisinizin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm yatırım belgesi alması şartıyla dağ/yayla/bungalov/glamping turizmi ve/veya özel/butik otel konaklama faaliyetleri içermesi ve asgari 2 milyon TL'lik bir yatırımı öngörmesi durumunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenebilmektedir. Bu çerçevede Samsun'da yatırımın yapıldığı ilçeye bağlı olarak değişen oranlarda SGK işveren payı desteği, kurumlar/gelir vergisi indirimi, faiz/kâr payı desteği, makine-ekipman ve tefrişat giderlerinde (baza, TV, buzdolabı, saç kurutma makinesi vb.) KDV/gümrük vergisi muafiyeti ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar yapılacak Komple Yeni Yatırım kapsamındaki inşaat harcamalarında KDV muafiyeti söz konusudur.

Günübirlik amaçlı kırsal turizm tesisleri veya konaklama içerecekse azami 20 oda/40 yataklı kırsal konaklama tesisleri, Proje bitiminde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınacak turizm işletme belgesinin sunulması şartıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından %60 oranında 500.000 Avro'ya kadar hibe şeklinde desteklenebilmektedir. Yılın belli dönemlerinde ilan edilen çağrı kapsamında M7-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme başlığı altında yer alan 302-4 Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri programını (https://tkdk.gov.tr/Content/File/BasvuruFiles/BasvuruPaketiHazirlamaDokumanlari/BasvuruCagriRehberi/IPARDIII/2.0/302.pdf) inceleyebilirsiniz. Detaylar için TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü (www.tkdk.gov.tr) ile iletişime geçebilirsiniz. Proje bitiminde tesisin turizm işletme belgesi alabilmesi için yapı kullanım izin belgesi ve/veya iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmesinin önünde herhangi bir engel bulunmamalıdır. Bunun için yatırım yerinin durumunun başvuru öncesinde ilgili belediyeden sorgulanması isabetli olacaktır. Konaklama tesisi içeren yatırımınız hem TKDK hem de yatırım teşvik belgesi koşullarını sağlıyorsa sadece birisinden destek almak üzere başvuru yapabilirsiniz.

Yatırım teşvik belgesi süreçleri konusunda detaylı bilgi için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Samsun Yatırım Destek Ofisi ile (www.oka.gov.tr / 0362 431 24 00 veya samsunydo@oka.org.tr) iletişime geçebilirsiniz.

+
Merhaba, İstanbul ilinde belli yerlere reklam panosu yerleştirip söz konusu reklam panoları ile kiralama hizmeti vermek istiyoruz. Söz konusu reklam panolarının alımında yatırım teşvik belgesi alınması mümkün müdür? İyi Çalışmalar.
U. K. - İstanbul - 15.01.2025
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Semiha Ahmet - 16.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

743 US-97 Kodu ile " Reklam Hizmetleri” Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Sisteminde Genel Teşvik Unsurlarından faydalanmaktadır. İstanbul’da asgari 3 Milyon TL yatırım yapmanız durumunda üretime yönelik almış olduğunuz makine ve ekipmanlarda KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyetinden yararlanmaktasınız.

Söz konusu yatırım teşviğinden yararlanabilmek için sağlamanız gereken özel şartlar; Yazılım, Ar-Ge faaliyetleri, veri tabanı faaliyetleri, veri işleme, teknik test ve analiz faaliyetleri, ambalajlama faaliyetleri ile gösteri, sergi ve kongre faaliyetleri hariç yatırımlar teşvik kapsamı dışındadır.

Hangi harcamaların Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında değerlendirileceği veya değerlendirilmeyeceği ile ilgili husus sektörel özellikler dikkate alınarak Proje bazında Bakanlık tarafından karar verilmektedir.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

İstanbul Yatırım Destek Ofisi

Telefon: 0212 468 34 00

E-posta: yatırım@istka.org.tr

+
Kahramanmaraş'ta tekstil kumaş veya iplik üretimi üzerine lüks tüketime odaklı yeşil üretim enerji verimliği gibi konuların üstüne duran bir tekstil işletmesi açmak istiyorum.
Ö. S. - Kahramanmaraş - 13.01.2025
Cevaplayan : Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi - Erdinç Kadıoğlu - 16.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefonda yaptığımız görüşme neticesinde yapmayı düşündüğünüz Yatırımın iki ayrı olasılığı olduğu, bunlardan birincisinin US97-171 - tekstil iplikçiliği, dokumacılığı ve aprelenmesi başlığında, yeşil dönüşüm ve kaynak verimliliği önceliklerinde, ikinci olasılığın ise atık tekstil ürünlerinden Geri Dönüşüm yaparak pamuklu dokuma imalatı yapmak üzere bir Geri Dönüşüm tesisi kurma üzerine olduğu değerlendirilmiştir.

Tekstil iplikçiliği, dokumacılığı ve aprelenmesi başlığında yeşil dönüşüm ve kaynak verimliliği önceliklerindeki yatırımınız ile ilgili olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan yatırım teşvikleri kapsamında aşağıda yer alan teşviklerden yararlanabileceğiniz ön görülmektedir:

  • KDV İstisnası: Yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır. Ayrıca 01/05/2021- 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır.
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

Bölgesel Teşvik Asgari Yatırım Şartları:

Tekstilin aprelenmesi konusunda Komple Yeni Yatırımlar için 10 Milyon TL, Tevsi Yatırım için 5 Milyon TL, diğer yatırım cinsleri için 4 Milyon TL; apreleme yatırımları haricindeki diğer yatırım konularında 4 milyon TL, modernizasyon cinsindeki kısa elyaf tekstil ürünleri imalatı (BKK Ek-2B dip not 7 ve 12'de belirtilen yatırımlar hariç)

Yatırımla İlgili Özel Şartlar

15 milyon TL altındaki modernizasyon yatırım cinsi dışında kalan kısa elyaf iplikçiliği yatırımları teşvik sistemi dışındadır.

Atık tekstil ürünlerinden Geri Dönüşüm yaparak pamuklu dokuma imalatı yapmak üzere bir geri dönüşüm tesisi kurma yatırımınız ise " geri dönüşüm tesisi (metal olmayan atık hurdalar) 3720.0.01.99 (US-97)” alanında değerlendirilmekte olup bu alanda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan yatırım teşvikleri çerçevesinde aşağıda yer alan teşviklerden yararlanabileceğiniz ön görülmektedir:

  • Yatırım ile ilgili Özel Şartlar: Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında Çevre Lisansına tabi yatırımlar öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilerek 5. bölge teşviklerinden (6. bölge hariç) yararlanmaktadır.
  • KDV İstisnası: Yatırım teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.

Ayrıca 01/05/2021- 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının belirli bir süre Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Vergi indirimi; gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır.

  • Faiz Desteği : Türk Lirası 5 puan, Döviz 2 puan indirimli (1.400.000 TL’yi geçemez)
  • Yatırım Yeri Tahsisi: Var

Uygun yer olması durumunda ilgili Mal Müdürlükleri aracılığıyla sağlanmaktadır.

Bu konuda detaylı bilgi almak için; https://webdosya.csb.gov.tr/db/milliemlak/icerikler/yatirim-tesvik-brosur-11.05.2022-evren-20220511103106.pdf adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu teşvik ve destekler dışında Kredi Garanti Fonu garantisinde " Emlak Katılım Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, Kalkınma Yatırım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım” bankaları aracılığıyla YEŞİL DÖNÜŞÜM VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEK PAKETİ çerçevesinde 50 Milyon TL’ye kadar ve 24 ay geri ödemesiz 120 ay Vadeli kredi imkanlarından yararlanabilirsiniz. Bu program hakkında detaylı bilgi almak için ilgili bankalar ile görüşebilir veya aşağıda yer alan linkten programı inceleyebilirsiniz.

https://www.kgf.com.tr/index.php/tr/urunlerimiz/hazine-destekli-kefaletler/aktif-destek-paketleri-2023/yesil-donusum-ve-enerji-verimliligi-destek-paketi

Ayrıca Halk Bankası’ndan Cesur Girişimci Kredisi kapsamında 12 ay geri ödemesiz 60 ay Vade ile 400.000 TL kredi kullanabilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi almak için aşağıda yer alan linki inceleyebilir ve Halk Bankası şubeleri ile iletişime geçebilirsiniz.

https://www.halkbankkobi.com.tr/tr/Girisimci/girisimci-bankacilik/girisimci-kredileri/cesur-girisimci-kredisi.html

Ayrıca Kredi Garanti Fonu kefaletiyle %90’a varan kefalet oranları ile 1.000.000 TL’ ye kadar 12 ay’a kadar geri ödemesiz 60 ay’a kadar Vade ile farklı banka ve finans kuruluşlarından kredi kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için aşağıda yer alan linki ziyaret edebilirsiniz.

https://www.kgf.com.tr/index.php/tr/urunlerimiz/hazine-destekli-kefaletler/gecmis-programlar/girisimci-destek-paketi

Yatırımınıza ilişkin konular için Yenişehir Mahallesi 74002 Sk. No:3 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş adresindeki ofisimizi ziyaret edebilir, kydo@dogaka.gov.tr adresine e-posta gönderebilir veya 0 (344) 606 0001 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla

+
Salep yetiştiriciliği hakkında bilgi almak istiyorum.
S. R. - Trabzon - 14.01.2025
Cevaplayan : Trabzon Yatırım Destek Ofisi - Murat Karaca - 15.01.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Portal üzerinden ilettiğiniz soruya ilişkin tarafınıza telefonla ulaşılarak Yatırım fikrinizin ayrıntıları hakkında bilgi edinilmiştir. Yatırımınızı örtü altı olarak planlamadığınızdan dolayı yatırımınız kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Sisteminden faydalanmanız mümkün olmayacaktır. Yatırım planınıza ilişkin faydalanabileceğiniz destekler aşağıda belirtilmiştir:

IPARD DESTEKLERİ

IPARD III Programı Destekleri kapsamında 302 nolu " Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim)” tedbiri kapsamında salep bitkisi yetiştiriciliği yatırımının Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından desteklenme imkânı bulunmaktadır. Bu kapsamda; her bir yatırım için alt ve üst uygun harcama limiti en az 5.000 Avro en fazla 500.000 Avro’dur. Başvuru sahibi Gerçek Kişinin başvuru yaptığı ekonomik alanda en az 1 yıllık mesleki deneyimi veya diploması veya MYK/MEB onaylı sertifikası olmalıdır. Başvuru sahibi, tarımdan başka ekonomik faaliyeti bulunmayan Gerçek Kişi, bir çiftçi veya çiftlik hanehalkının bir üyesi değilse, kırsal alanda ikamet etme şartını sağlamalıdır. Destek oranı uygun harcama limitinin %60’ı olan hibe şeklinde olup genç çiftçiler veya organik sertifikalı çiftçiler tarafından yatırım yapılması halinde oran %70 olarak uygulanacaktır. Atık su ve atık yönetimi, Yenilenebilir Enerji ve döngüsel ekonomi tipi yatırımlar (atık malzemelerin verimli bir şekilde yeniden kullanılması) ile ilgili yatırımlar için ilave %10 destek sağlanacaktır. Destek oranı %75’i geçemez. Destek kapsamında yapım işi, makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteğine ilişkin başvurular kabul edilecektir. Makine-ekipman için yapılacak garaj, ürünlerin konulacağı depo ve satılacağı satış üniteleri uygun harcama kabul edilmektedir. Arazi ve mevcut binaların satın alınması, ikinci el makine-ekipman alımı, tüm vergiler, işletme giderleri, bakım ve Amortisman gideri, her türlü kira gideri uygun olmayan harcamalardır. Yatırımın kiralık mülk üzerinde yapılması durumunda yatırımın tamamlanmasını müteakip 5 yıl kiralama süresi şartı aranmaktadır. Yatırım süreleri yapım işi içermeyen yatırımlarda en fazla 9 (dokuz) ay, yapım işi içeren yatırımlarda en fazla 12 (on iki) ay şeklinde uygulanmaktadır. Bu destekle ilgili şu anda açık hibe teklif çağrısı bulunmamaktadır.TKDK yetkilileri ile yapılan görüşmeye istinaden, 2025 yılı hibe teklif çağrısı programlarının başvuru tarihleri bilgilerinin TKDK'nın websitesinde (www.tkdk.gov.tr) 2-3 hafta içerisinde yayınlanması planlanmaktadır. Bu destek programı hakkında başvuru koşulları ve diğer ayrıntılar için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet_302_ciftlik_faaliyetlerinin_cesitlendirilmesi_acik_alanda_bitkisel.pdf

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/302_ciftlik_faaliyetlerinin_gelistirilmesi_acik_alan_2024_v50.pdf

Trabzon TKDK İl Koordinatörlüğü İletişim Bilgileri:

Adres:Kaşüstü Mah. Devlet Karayolu Cad. Köleoğlu İş Merkezi No:31 Kat:1 Yomra / Trabzon

Tel: 0 462 225 03 85, e-posta: info@tkdk.gov.tr

  • TARIMSAL ÜRETİME DAİR HAZİNE KAR PAYI DESTEKLİ YATIRIM VE İŞLETME FİNANSMANI

29/12/2023 tarihli 8038 ve 8039 sayılı Tarımsal Üretime Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Kararlar uyarınca " Süs Bitkisi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” başlığı altındaki üretim konularına sübvansiyonlu yatırım ve İşletme Kredisi tahsis edilebilmekte olup Kredi üst limiti 30.000.000 TL’dir. 1/1/2024-31/12/2026 yılları arasında yürürlükte olacak düşük faizli krediler için Ziraat Katılım Bankası A.Ş., T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine başvuru yapılabilecektir. Kredilere, belirlenen kriterlere göre yapılan değerlendirmelerle, yatırım kredilerinde %50-80, işletme kredilerinde %50-%100 arasında değişen oranlarda faiz indirimi sağlanabilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ck-dusuk_faizli_tarimsal_krediler.pdf

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231230-3.pdf

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/05/20240501-2.htm

  • ZİRAAT BANKASI GENÇ ÇİFTÇİ KREDİSİ

T.C. Ziraat Bankası A.Ş., yetkili kuruluşlardan alınmış tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği sertifikasına sahip 18-41 yaş aralığındaki genç Girişimcilere Genç Çiftçi Kredisi imkânı sunmaktadır. Başvuru sahibi ile üretim koşullarının uygun olması, ilgili yılda yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan kriterlerin sağlanması ve sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredi imkânından yararlanılması söz konusudur. Kredi hakkında detaylı bilgi edinmek için Ziraat Bankası A.Ş. şubelerini ziyaret edebilir ve/veya aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.ziraatbank.com.tr/tr/kurumsal/tarim/genc-ciftci-kredisi

  • KIRSAL KALKINMA VE YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI DESTEKLERİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın KKYDP - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için destek alabilmeniz mümkündür. Programa KOBİ düzeyinde olmak üzere; kadın, genç Girişimciler ile üretici örgütlerine öncelik verilerek gerçek ve Tüzel kişiler başvurabilmektedir. KKYDP Programı içinde yer alan Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi tedbiri kapsamında desteklenebilecek yatırımların asgari yatırım tutarı 100.000 TL, azami yatırım tutarı 3.000.000 TL’dir. Bu bağlamda %50 destek oranı ile 1.500.000 TL’ye kadar Hibe Desteği sağlanabilmektedir. KKYDP başvurularının yapılacağı Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü ile yapılan görüşmeye istinaden KKYDP’nin 2025 yılı Ocak ayı içinde çıkmasının planlandığı ve program çerçevesinde yatırım ve destek tutarlarının artırılacağı bilgisi edinilmiştir. Program hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Link/59/Kkydp-Basvuru

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/uygulama_rehberi-kkydp_ekonomik_yatirimlar.pdf

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet-kkydp_kirsal_altyapi_yatirimlari.pdf

Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü İletişim Bilgileri:

Adres: İnönü Mahallesi Hasan Saka Caddesi Mimoza Sokak No:4 Ortahisar/TRABZON

Tel: 0 462 230 2145-47 / Dahili Hat: 189; e-posta: kilicyuksel@gthb.gov.tr

  • KÜÇÜK AİLE İŞLETMESİ DESTEĞİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Destekleri çerçevesinde Küçük Aile İşletmesi Desteği, tarımsal faaliyet alanı 5 dekar veya daha az olan ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin desteklenmesini amaçlamaktadır. Destek, yaş çay ve fındık ürünleri hariç olmak üzere, açıkta ve/veya örtü altı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan Gerçek Kişi çiftçilere yöneliktir. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet-kucuk_aile_isletmesi_destegi.pdf

Bu destekler dışında önümüzdeki dönemde ilgili kurumların farklı destek çağrılarından haberdar olmak için https://www.yatirimadestek.gov.tr/duyurular sayfasını takip edebilirsiniz.

İlave sorularınız olması halinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Trabzon Yatırım Destek Ofisini (Gazipaşa Mahallesi Taksim Yokuşu Nemlioğlu Sokak No:3 Ortahisar/Trabzon) ziyaret edebilir, trabzonydo@doka.org.tr adresine e-posta gönderebilir veya 0462 455 40 00 telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Soru Formu
Adınız Soyadınız
E - Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Yatırım Yapılacak İl
Soru