Akıllı Filtreleme
Konuya Göre Filtrele
İle Göre Filtrele
Zamana Göre Filtrele
Kalkınma Ajansları bünyesinde 81 ildeki Yatırım Destek Ofislerimizde görev alan ajans uzmanları tarafından sorularınızı cevaplıyoruz.

Sorulara verilen cevaplar, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Devlet destekleriyle ilgili her türlü nihai karar, bu konuda hukuken yetkili/ilgili kurum ve kuruluşa ait olup, bu cevaplar nedeniyle Kalkınma Ajansları ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

Ortalama Cevap Süresi: 16 saat 02 dakika
3813 adet sonuç bulundu.
+
Merhabalar 2710.4.03 US97 kodu ile modernizasyon yatırımımız mevcuttur. Bu yatırım kapsamında yatırım teşvik belgemiz kullanılmaktadır. Mevcut yatırımımızı adres değişikliği yaparak başka bir adrese eşyaları ile taşıyıp ardından 2913.0.03.30 US97 kodlu yatırıma geçmek istiyoruz. Bu anlamda mevcut belge üzerinden nakil ve ürün bilgisi ve yatırım cinsi revizeleri yaparak bu işlemleri gerçekleştirebilir miyiz yoksa yeni adreste yeni yatırım teşvik belgesi alıp YTB devri işlemlerini mi gerçekleştirmemiz gerekmektedir? Bu konuda açıklayıcı desteklerinizi rica ederiz.
İ. A. - Ankara - 20.11.2024
Cevaplayan : Ankara Yatırım Destek Ofisi - Abdulmelik Koçin - 20.11.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Sorunuz içeriği yatırım planlamanız hakkında bilgi almak için sizinle yaptığımız telefon görüşmesinde;

2710.4.03 US97 kodlu yatırımınız için teşvik belgesini 2019 yılında aldığınızı, yatırımınız için 2026 yılına kadar süre uzatımı aldığınızı ve yatırımınızı henüz tamamlayamadığınızı ifade ettiniz. Bununla birlikte yatırım konunuzu değiştirerek 2913.0.03.30 US97 kodlu imalata geçmek istediğinizi ifade ettiniz.

2012/1 Nolu Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ içeriğine verdiğiniz bilgiler ışığında baktığımızda yer alan ifade şu şekildedir:

Yatırım konusu değişikliği

MADDE 19 – (1) (Değişik: RG-10/6/2018-30447) Yatırım konusu değişikliği talepleri için Bakanlığa başvurulur. (2) (Değişik: RG-10/6/2018-30447) Yatırımcı tarafından yeni yatırıma ilişkin olarak verilecek bilgilere istinaden yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde bölgesel ve sektörel kısıtlamalar da dikkate alınarak, teşvik belgesi üzerinde yatırım konusuna ilişkin değişiklik yapılabilir. Yatırım konusu değişikliğinden önce satın alınmış ancak yeni yatırım konusu ile ilgili olmayan makine ve teçhizat için uygulanan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.

Mezkur tebliğ maddesi doğrultusunda Bakanlığa değişiklik başvurusunda bulunmanız gerektiği düşünülmektedir.

Yatırım Teşvik Belgeleri hususunda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü yetkilidir. Teşvik uygulama sürecinde Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ile iletişim halinde olmanız gerekmektedir.

Yatırımınız ile ilgili sorularınız olması halinde aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Ankara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi'ni ziyaret ederek, ankaraydo@ankaraka.org.tr adresine e-posta ile veya 0312 310 03 00 nolu telefondan ulaşarak her zaman bilgilendirme desteği alabilirsiniz.

+
Merhabalar. Biz yeni bir sondaj makinesi yaptırıyoruz makine bedeli yaklaşık 4 milyon Türk lirası değerinde ve yaklaşık 2 Milyon Türk lirası yurtdışı fiyatı vidalı kompresör ihtiyacımız bulunmaktadır.Bu işlemler için nasıl bir destek yada muafiyet alabiliriz.
H. Ş. - Antalya - 19.11.2024
Cevaplayan : Antalya Yatırım Destek Ofisi - Çağatay Karaca - 20.11.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Sizlerle yapılan telefon görüşmesinde yatırım faaliyet alanının drenaj ve sondaj işleri olduğu anlaşılmıştır. Söz konusu yatırıma ilişkin mevcut herhangi bir devlet desteği bulunmamaktadır. Önümüzdeki dönemde farklı yatırım konularına ilişkin güncel bilgi ve destekler için yatırımadestek platformunu takip edebilir veya 0242 332 37 37 numaralı telefon numarasından Antalya Yatırım Destek Ofisi ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilerinize sunarım.

+
Merhabalar, biz Kars'da plywood ve kontraplak üretimi için 2400 m² fabrika binamızı bitirdik. Makine ekipmanı almak için teşvik almak almak istiyoruz, bu konuda yardım istiyoruz. Saygılarımla
Ş. Y. - Kars - 18.11.2024
Cevaplayan : Kars Yatırım Destek Ofisi - Ensar Bektaş - 19.11.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefon görüşmemizde ve sorunuzda bahsettiğiniz konu ile ilgili Kars’ta yapacağınız yarım için Yatırım Teşvik Sistemi’nden faydalanabileceğiniz destek unsurları ve oranları aşağıda açıklanmıştır.

Yatırım teşvik sistemi bölgesel teşvik uygulamasında Kars 6. bölgede yer almaktadır. Sorunuzda bahsettiğiniz sektörün US-97 Kodu " 2021.0 tahta plaka imalatı; kontrplak, yonga levha, sunta, diğer pano ve tahtaların imalatı” olarak değerlendirilmiştir. Bu sektör özelinde Kars’ta Bölgesel Teşvik Uygulamalarından faydalanma imkânınız bulunmaktadır.

6. bölge teşvikleri kapsamında faydalanabileceğiniz teşvik unsurları;

KDV İstisnası: Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanmaktadır.

Gümrük Vergisi Muafiyeti: Teşvik belgesi kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için gümrük vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanmaktadır.

Vergi İndirimi Desteği (Vergi İndirim Oranı %90, Yatırıma Katkı Oranı %55): Gelir veya Kurumlar Vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulanmasıdır.

SGK İşveren Hissesi Desteği (12 yıl limitsiz Yatırıma Katkı Oranı): Teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

SGK İşçi Hissesi Desteği (10 yıl): Teşvik belgesine istinaden gerçekleştirilecek yatırımla sağlanan ilave istihdam için Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi gereken sigorta primi isçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.

Faiz/Kâr Payı Desteği: TL 7 puan, döviz 2 puan indirimli, 1 milyon 800 Bin TL'yi geçemez.

Yatırım Yeri Tahsisi: Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında yer tahsisi yapılabilmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi müracaatları, E-TUYS sistemi üzerinden https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/ yapılmakta olup tüm işlemler online olarak yürütülmektedir. Destekler ve başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz. Destek limitleri ve oranlarını yatırım konunuz üzerinden hesaplamak için ise sitemizde bulunan Teşvik Robotu uygulamasını kullanabilir ve güncel yatırım teşvik mevzuatını yine sitemizden takip edebilirsiniz.

Teşvikler konusunda nihai karar verici Makamın "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü" olduğunu bilgilerinize sunarız.

Yatırım Teşvik Sistemi, diğer devlet destekleri ve yapmayı planladığınız yatırım ile ilgili tüm hususlarda detaylı bilgi almak için sizi ofisimizi ziyaret edebilir, karsyatirimdestekofisi@serka.gov.tr adresine e-posta gönderebilir veya 0 474 212 52 00 numaralı hattan bizlere ulaşabilirsiniz.

İyi günler dileriz.

+
Merhabalar, finansal kiralama leasing ile makine alımlarında teşvik belgesi avantajlarından yararlanmak için minimum yatırım tutarı ne olmalıdır? Teşekkürler.
M. K. - İstanbul - 18.11.2024
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Muhammet Beşli - 18.11.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Sisteme bıraktığınız telefon üzerinden sizlerle iletişim kurmaya çalıştık ancak aramamıza yanıt alamadık.

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın "Sabit Yatırım Tutarı ve Asgari Kapasite" başlıklı Madde 5 - 2. Fıkra'sında şu hüküm yer almaktadır: Finansal Kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam tutarın, her bir finansal kiralama şirketi için 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölgelerde asgari yediyüzellibin Türk Lirası, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde ise asgari beşyüzbin Türk Lirası olması gerekir.

Bilgilerinize sunarız.

İstanbul Yatırım Destek Ofisi

Tel: 0212 468 3400

Mail: yatirim@istka.org.tr

+
Merhaba Hatay’da diş hekimliği işi ile iştigal ekmekteyim. İş yerime yeni bir röntgen ve MR cihazı almayı düşünüyorum. Bu kapsamda yatırım teşvik belgesi alabilir miyim?
M. A. - Hatay - 18.11.2024
Cevaplayan : Hatay Yatırım Destek Ofisi - Uzm.figen Gökşen Tok/doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Hatay Yatırım Destek Ofisi Koordinatörlüğü - 18.11.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefonla yaptığımız görüşmemizde Hatay ili Reyhanlı ilçesinde yer alan diş hekimi muayenehanenize röntgen ve mr cihazı almak istediğinizi bildirdiniz. Ancak farklı bir yatırıma ilişkin destek veriliyorsa düşünebileceğinizi de eklediniz ve bu alanda var olan devlet desteklerinin neler olduğunu ve söz konusu devlet desteklerinden nasıl yararlanabileceğinize dair bilgi talep ettiniz.

Ajansımız 2024 Çalışma Programı kapsamında, söz konusu faaliyet alanına ilişkin güncel herhangi bir Mali Destek Programı bulunmamaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Bilgi Sistemi kapsamında ise, US-97 Kodu 8519.0.11.00 olan " Röntgen ve Tomografi filmi çekim merkezleri” kurulması halinde, söz konusu yatırıma yönelik, genel teşvik asgari yatırım şartları kapsamında, bina-inşaat, yurt içinden ve yurt dışından satın alınacak sıfır makine ve teçhizat ile yatırımı ilgilendiren Proje, etüt, navlun, montaj ve yardımcı makine ve teçhizatın dâhil olduğu bölgesel teşvik agari yatırım şartları kapsamında asgari 1 Milyon 500 Bin TL tutarında yatırım yapılması durumunda genel teşvikten 6. bölge şartlarında 6. bölgede uygulanan oran ve sürelerde yararlanılabilmektedir.

Bunun yanı sıra, " 6. bölge illeri haricinde genel teşvik ve bölgesel teşvik unsurlarından yararlanmaktadır. Poliklinik, muayenehane ve müşterek muayenehane yatırımları teşvik kapsamı dışındadır. 6. bölge illerinde ise bölgesel teşvik unsurlarından yararlanmaktadır.

Destek süre ve oranları;

Sigorta Pirimi İşveren Hissesi Desteği: 10 yıl limitsiz Yatırıma Katkı Oranı

Vergi İndirimi Desteği: OSB dışı yatırımlarda Vergi İndirim Oranı %90, yatırıma katkı oranı %50

Faiz Desteği: TL 7 puan, döviz 2 puan indirimli, 30 milyon TL'yi geçemez.

Sigorta Pirimi İşçi Hissesi Desteği:10 yıl

Yatırım Teşvik Belgesi müracaatları, E-TUYS sistemi üzerinden (https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/ yapılmakta olup tüm işlemler online olarak yürütülmektedir. Destekler ve başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz. Destek limitleri ve oranlarını yatırım konunuz üzerinden hesaplamak için ise sitemizde bulunan Teşvik Robotu uygulamasını kullanabilir ve güncel yatırım teşvik mevzuatını yine sitemizden takip edebilirsiniz.

Teşvikler konusunda nihai karar verici Makamın "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü" olduğunu bilgilerinize sunarız.

Yatırımınız ile ilgili sormak istediğiniz konularda ya da bilgi almak istediğiniz diğer hususlarda, Yatırım Destek Ofisimize ulaşabilirsiniz.

Hatay Yatırım Destek Ofisi:

E-posta: hydo@dogaka.gov.tr

Adres: Akasya Mahallesi 186. Sokak No:10 Antakya/HATAY

Tel: +90 (326) 606 00 01

Antakya Kaymakamlığı Bahçesi DOĞAKA Konteyner Ofisi

+
Merhaba Hatay ilinde faaliyet göstermekte olan inşaat firmamız beton santrali kurmak istemektedir. Yatırım teşvik belgesi alması için sahip olması gereken kriterler nelerdir? Yatırım tutarı ne kadar olmalıdır? Yatırım teşvik belgesi dışında yararlanabilecekleri başka destekler var mıdır?
D. E. - Hatay - 17.11.2024
Cevaplayan : Hatay Yatırım Destek Ofisi - Figen Gökşen Tok - 18.11.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Telefonla yaptığımız görüşmemizde Hatay ili Antakya ilçesinde beton imalatı yapmak istediğinizi ve bu alanda var olan devlet desteklerinin neler olduğunu ve söz konusu devlet desteklerinden nasıl yararlanabileceğinize dair bilgi talep ettiniz.

Ajansımız 2024 Çalışma Programı kapsamında, söz konusu faaliyet alanına ilişkin güncel herhangi bir Mali Destek Programı bulunmamaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında, US-97 Kodu 2695.1 " İNŞAAT AMAÇLI BETON ÜRÜNLERİ İMALATI”na yönelik bina-inşaat, yurt içinden ve yurt dışından satın alınacak sıfır makine ve teçhizat ile yatırımı ilgilendiren Proje, etüt, navlun, montaj ve yardımcı makine ve teçhizatın dâhil olduğu bölgesel teşvik agari yatırım şartları kapsamında asgari 1 Milyon 500 Bin TL (Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (çok katlı yalıtım camları, kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç))tutarında yatırım yapılması durumunda genel teşvikten (6. Bölge illeri için bölgesel teşvikten) yararlanılmaktadır.

Bunun yanı sıra yatırıma dair özel şartlar değerlendirildiğinde, " 01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır. Depremden etkilenen bölgede yer alan ilçe seçilmiş olup, asgari 1 milyon 500 bin TL yatırım tutarı şartını sağlayan yatırımlar 6. bölge şartlarında 6. bölgede uygulanan oran ve sürelerden yararlanabilir” ifadesi yer almaktadır.”

Destek süre ve oranları;

Sigorta Pirimi İşveren Hissesi Desteği: 10 yıl limitsiz Yatırıma Katkı Oranı

Vergi İndirimi Desteği: OSB dışı yatırımlarda Vergi İndirim Oranı %90, yatırıma katkı oranı %50

Faiz Desteği: TL 7 puan, döviz 2 puan indirimli, 30 milyon TL'yi geçemez.

Sigorta Pirimi İşçi Hissesi Desteği:10 yıl

Yatırım Teşvik Belgesi müracaatları, E-TUYS sistemi üzerinden (https://etuys.sanayi.gov.tr/ebelge/ yapılmakta olup tüm işlemler online olarak yürütülmektedir. Destekler ve başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için https://sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri adresini ziyaret edebilirsiniz. Destek limitleri ve oranlarını yatırım konunuz üzerinden hesaplamak için ise sitemizde bulunan Teşvik Robotu uygulamasını kullanabilir ve güncel yatırım teşvik mevzuatını yine sitemizden takip edebilirsiniz.

Teşvikler konusunda nihai karar merci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.

Yatırımınız ile ilgili sormak istediğiniz konularda ya da bilgi almak istediğiniz diğer hususlarda, Yatırım Destek Ofisimize ulaşabilirsiniz.

Hatay Yatırım Destek Ofisi:

E-posta: hydo@dogaka.gov.tr

Adres: Akasya Mahallesi 186. Sokak No:10 Antakya/HATAY

Tel: +90 (326) 606 00 01

Antakya Kaymakamlığı Bahçesi DOĞAKA Konteyner Ofisi

+
Merhabalar, Edirne ili Havsa İlçesinde 25 dönüm tarlada ziraat yapmak istiyorum. Yatırım yapmadan evvel toprak analizi yaptırdım buna göre öne çıkan ürünler; ceviz, badem, zeytin, üzüm ve aronya olarak görünüyor. Kararımı vermeden önce bölgede mümkün olarak devlet desteği ve hibeler konusunda sizden bilgi alabilirsem çok memnun olurum. İyi Çalışmalar.
C. D. - Edirne - 14.11.2024
Cevaplayan : Edirne Yatırım Destek Ofisi - Uğur Okuş - 15.11.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Bitkisel üretim destekleme modeli 3 yıllık bir planlama kapsamında ve 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8859) hükümleri çerçevesinde yürürlük kazanmıştır. Söz konusu Karar hükümleri kapsamında dekar başına 244 TL'lik bir destek, ürün ve havza bazlı katsayılar ile çarpılarak ÇKS kaydı bulunan çiftçilere destek olarak ödenmektedir. Söz konusu katsayı, badem ve cevizde standart ve sertifikalı tohum kullanım durumuna göre sırası ile 2 ve 5 olarak uygulanmaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Yabancı Sermaye ve Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sistemi hükümleri 5 dekar ve üzeri sera yatırımları istisna olmak üzere bitkisel üretim teşvik kapsamı dışında tutulmuştur. Edirne ili Havsa ilçesinde 20 dekar ve üzeri olup 3 milyon TL Sabit Yatırım Tutarına sahip seracılık yatıırmları üçüncü bölge teşviklerinden yararlandırılmaktadır. Bu çerçevede sağlanan teşvikler yatırım kapsamında temin edilecek makine-teçhizat için KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti, SGK işveren hissesi desteği (5 yıl %20 Yatırıma Katkı Oranı), vergi indirim desteği (Vergi İndirim Oranı %60, Yatırıma Katkı Oranı %25) ve faiz desteği (TL -3 puan) şeklinde uygulanmaktadır. Yatırımın en az 5 Milyon TL tutarında 25 dekar ve üzerindeki yurtiçi teknolojleri de içeren otomasyona dayalı sera yatırımı olarak planlanması halinde beşinci bölgelere sağlanan teşviklerden faydalanması mümkündür. Bu çerçevede üçüncü bölgeye sağlanan teşvikten farklı olarak vergi indirim oranı %80 (YKO %40), SGK desteği 7 yıl (YKO %35) ve faiz desteği 5 puan olarak uygulanır.

Yatırım Teşvik Belgesinde yararlanan yatırımcılar diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamaz. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanılan veya yararlanılacak yatırım harcamaları için, teşvik kapsamındaki desteklerden yararlanmak üzere Bakanlığa müracaat edilemez. Bu madde hükmüne aykırı davranılması halinde, teşvik kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır. Ancak, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sadece sübvansiyonlu Kredi desteğinden veya yatırım kapsamında kullanılan krediyle ilgili başka bir desteğinden yararlanan yatırımlar, söz konusu krediye bu Karar kapsamında yer alan faiz veya kâr payı desteği sağlanmaması kaydıyla, teşvik kapsamındaki diğer destek unsurlarından yararlandırılabilir. (2012/3305 sayılı karar madde 29)

Ülkemizde IPARD Destekleri kapsamında Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim) başlığı altında aronya bitkisi üretimi desteği alınabilmesi imkanı bulunmaktadır. İlgili destek için Online Proje Başvuru Sistemi Açılış Tarihi 26 Kasım 2024, Kapanış Tarihi 25 Aralık 2024 ve Başvuru Paketi Son Teslim Tarihi 30 Aralık 2024’tür. Bu tedbir altındaki açık destek programına ilişkin detaylı bilgilere https://www.tkdk.gov.tr adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Hazine Faiz Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8039) hükümleri uyarınca temel bitkisel üretim; süs bitkisi, tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi; meyve yetiştiriciliği ve bağcılık; kapalı ortamda bitkisel üretim alanlarında sırası ile 10 milyon, 30 milyon, 40 milyon ve 100 milyon TL sübvansiyonlu kredi kullanma imkanı bulunmaktadır. Sübvansiyon oranları için ilgili Karar'ın Ek-1 çizelgesinin incelenmesini öneririz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Edirne Yatırım Destek Ofisi

Hükümet Caddesi, Paşa Kapısı Kuzey Köşkü, Edirne/Merkez

0284 225 10 03

+
Merhaba, biz Hatay'da çalışmakta olan bir maden firmasıyız ve zor günler geçirmekteyiz. Avustralya'dan bir firmayla ortaklık görüşmesi yapmaktayız. Bizden alınabilecek destekler konusunda bilgi istediler ancak İngilizce bilgi bulamadığımdan size yazmak istedim. Teşvikler konusunda İngilizce bilgi almamız konusunda yardımcı olmanızı rica ederim.
H. A. - Hatay - 13.11.2024
Cevaplayan : Hatay Yatırım Destek Ofisi - Uzm.figen Gökşen Tok/doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Hatay Yatırım Destek Ofisi Koordinatörlüğü - 14.11.2024
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulamalarına ilişkin Yatırım Teşvik Sistemi Sunumu ve Yatırım Teşvik Sistemi İngilizce bilgilendirmelerine aşağıdaki linklerden erişim sağlanabilmektedir.

https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri/md0106011622

https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri/md0106011621

Teşvikler konusunda nihai karar verici Makamın "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü" olduğunu bilgilerinize sunarız.

Ayrıca https://www.invest.gov.tr/en/pages/home-page.aspx ve https://www.yatirimadestek.gov.tr/incentives-wizard linklerinin yer aldığı platformların sizlere yardımcı olacağını değerlendirmekteyiz.

Yatırımınız ile ilgili sormak istediğiniz konularda ya da bilgi almak istediğiniz diğer hususlarda, Yatırım Destek Ofisimize ulaşabilirsiniz.

Hatay Yatırım Destek Ofisi:

E-posta: hydo@dogaka.gov.tr

Adres: Akasya Mahallesi 186. Sokak No:10 Antakya/HATAY

Tel: +90 (326) 606 00 01

Antakya Kaymakamlığı Bahçesi DOĞAKA Konteyner Ofisi

+
Merhaba, soruyu oğlum adına soruyorum. Eskişehir'de restoran açmak istiyor fakat sıfırdan yapacağı için mali desteğe ihtiyacı var. Hibe ve faizsiz kredi için hangi kuruluşa başvurması gerekiyor?
H. G. - Eskişehir - 14.11.2024
Cevaplayan : Eskişehir Yatırım Destek Ofisi - Fatih Aydın - 14.11.2024
Cevap :

Sayın Girişimci,

Belirttiğiniz telefon numarası üzerinden sizi aradık fakat ulaşamadık. Girişiminiz, KOSGEB Girişimci Destek Programı İş Kurma Desteği kapsamında desteklenmektedir. İş kurma desteği %100 geri ödemesizdir. Kuruluş desteği olarak Gerçek Kişilere 10.000 TL, Sermaye şirketlerine ise 20.000 TL geri ödemesiz destek verilmektedir. Personel giderleri desteği ile her yıl 360 gün ve üzeri SGK’ya ödenen prim günü bulunan çalışan olması durumunda 3 yıl boyunca her yıl brüt asgari ücret tutarı kadar destek sağlanmaktadır. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda iş kurma desteği üst limiti 10.000 TL artırılabilir. Program hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için:

https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi

Tereddüt edilen konularda daha detaylı bilgi almak üzere aşağıda yer alan iletişim bilgilerimizden tarafımıza ulaşabilirsiniz.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)

Eskişehir Yatırım Destek Ofisi

Tel: 0224 211 13 27

E-posta: eskisehir@bebka.org.tr

+
Merhaba, salep yetiştiriciliği için güncel devlet destekleri konusunda detaylı bilgi edinmek istiyorum. Bilhassa yatırım yeri arazi desteği verilip verilmediğini merak ediyorum. Bu desteklerden faydalanmak için hangi adımları izlemem gerektiği konusunda bilgilendirilmek istiyorum. Teşekkürler. İyi çalışmalar.
M. A. K. - İstanbul - 12.11.2024
Cevaplayan : İstanbul Yatırım Destek Ofisi - Semiha Ahmet - 13.11.2024
Cevap :

Değerli Yatırımcımız,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Yatırım Teşvik Sisteminde 0200.1.02.26 US97 kodu ile " Salep” üretimi teşvik kapsamı dışındadır.

İlgili teşvik sisteminde topraksız tarım dâhil örtü altı tarım yatırımları belirli şartlara bağlı olarak teşvik kapsamında değerlendirilmektedir. Yatırımınızı 0112.0.10 US97 kodu ile " Seracılık, sera işletmesi, örtü altı tarım” kapsamında gerçekleştirmeniz durumunda ve İstanbul ilinde 3 Milyon TL yatırım yapmanız durumunda Genel Teşvik Unsurlarından faydalanabilmektesiniz. Genel Teşvik Unsurları üretime yönelik almış olduğunuz makine ve ekipmanlarda KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyetini kapsamaktadır.

Söz konusu yatırım teşviğinden yararlanabilmek için sağlamanız gereken özel şartlar;

5 dekarın altındaki seracılık yatırımları teşvik kapsamı dışındadır. Tamamen yapay ışık ile fotosentez sağlanan ve üretimin yapıldığı katmanların toplam alanının asgari 1000 m2 olduğu kent tarımı kapsamında kontrollü dikey tarım/sera yatırımları bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır. En az 5 Milyon TL tutarında 25 dekar ve üzerindeki yurtiçi teknolojileri de içeren otomasyona dayalı sera yatırımları Öncelikli Sektör Yatırımlarıdır. Öncelikli sektör yatırımları, 6. bölge hariç olmak üzere 5. bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Öncelikli sektör yatırımları kapsamında olan sera yatırımlarında faiz desteği limiti 1.400.000 TL'den az olmamak ve Sabit Yatırım Tutarının %20'sini aşmamak koşuluyla faiz desteği oranı TL cinsi Kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 3 puan olmaktadır.

Ayrıca yapmış olduğumuz telefon görüşmesi sırasında da bilgisi verildiği üzere www.yatirimadestek.gov.tr platformu üzerindeki Teşvik Robotunu kullanarak yatırımınızla alakalı diğer illerdeki teşvik unsurlarını ve teşvik oranlarını hesaplayabilirsiniz. Söz konusu sayfada bulunan Teşvik Robotu uygulamasında " US-97 Kodu veya tanımına göre arama yapılmaktadır.

Teşvik Belgesinin Bölgesel Teşvik ve Öncelikli Yatırım Unsurlarını kapsayan Teşvik Belgesi olarak düzenlenmesi durumunda, Teşvik Belgeniz " Yer Tahsisi” teşvik unsurunu da içerecektir. Yatırım arazisi ile ilgili olarak hazine taşınmazlarına yönelik satış, kira, İrtifak Hakkı tesisi gibi işlemlere ilişkin süreçler Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Yatırımcı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına veya taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) vereceği bir dilekçe ile yapmak istediği yatırıma uygun taşınmazı kendisi belirleyerek, bu taşınmaz üzerinde kendisi lehine irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesi talebinde bulunabileceği gibi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından belirlenen ve ilan edilen taşınmazlardan yapmak istediği yatırım için uygun olan taşınmaz üzerinde kendisi lehine irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesi talebinde de bulunabilme hakkına sahiptir. Halihazırdaki taşınmazlara dair bilgilere https://www.milliemlak.gov.tr/ adresinden erişim sağlayabilirsiniz. Hazineye ait taşınmazların yatırımlara tahsisi konusunda ayrıntılı bilgiye https://www.milliemlak.gov.tr/Documents/Yatirim-Tesvik/yatirim-tesvik-brosur.pdf ve https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13400&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 uzantılardan erişilebilmektedir.

Özetle, Bakanlık tarafından Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi ve belge kapsamında Yatırım Yeri Tahsisi desteğinin öngörülmesi kesin tahsis işlemi için yeterli olmamakla birlikte, bir ön koşul niteliği taşımaktadır.

Yatırımınızla alakalı ilaveten Tarım ve Orman Bakanlığının KKYDP - Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programını incelemenizi tavsiye ederiz. Söz konusu destek ile kırsal alanlarda veya Tarıma Dayalı İhtisas OSB’lerde program dahilindeki yatırım konuları desteklenmektedir. Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS)Yönetmeliğine uygun olarak ÖKS’ye kayıt yaptırması şartı ile kontrollü örtü altı üretim koşullarına sahip asgari 0,3 dekar ve en fazla 10 dekar büyüklüğündeki sera yapımı, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (2020/25) kapsamında uygun Proje konuları arasında yer almaktadır. Yatırım konularına %50 olmak üzere; yeni tesis yatırımlarında 7.000.000 TL, tamamlama yatırımlarında 6.000.000 TL, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu yatırımlarında 5.000.000 TL’ye kadar hibe verilebilmektedir. 2024 yılı başvuru süresi 29.03.2024 tarihinde geçmiş olmakla birlikte her yıl program yenilenmektedir. Başvurular Tarım ve Orman Bakanlığı Hibe Destek Sistemi üzerinden kabul edilmektedir (https://hibedestek.tarimorman.gov.tr/). Programla ilgili ayrıntılı bilgiye https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Duyuru/487/Kirsal-Kalkinma-Yatirimlarinin-Desteklenmesi-Programi-2023-2024-Basvuru-Donemi-Tarima-Dayali-Yatirimlar-Uygulama-Rehberi-Yayinlanmistir sayfası üzerinden erişim sağlanabilmektedir.

Ülkemizde IPARD Destekleri kapsamında Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim) başlığı altında salep bitkisi üretimi desteği alınabilmesi imkanı bulunmaktadır. İlgili destek için Online Proje Başvuru Sistemi Açılış Tarihi 26 Kasım 2024, Kapanış Tarihi 25 Aralık 2024 ve Başvuru Paketi Son Teslim Tarihi 30 Aralık 2024’tür. Bu tedbir altındaki açık destek programına ilişkin detaylı bilgilere https://www.tkdk.gov.tr adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Diğer taraftan yapmayı planladığınız yatırımla ilgili sübvansiyonlu banka kredisi imkanı da bulunmaktadır. Ziraat Bankasının tarla, bahçe, örtü altı, topraksız, su kültüründe üretim vb. çeşitli bitkisel üretim konularında faaliyet gösteren gerçek / Tüzel kişi üreticilerin söz konusu faaliyetlerine yönelik ihtiyaçları için kredileri mevcuttur. Tahıllar, endüstri bitkileri, yağlı tohumlar, baklagiller, yumrulu bitkiler, yem bitkileri, tıbbi ve aromatik bitki ve sertifikalı tohumluk yetiştiriciliği, sertifikalı tohum işleme ve pazarlama, tarla sebzeciliği, meyve yetiştiriciliği, serada meyve ve sebze yetiştiriciliği, açıkta ya da serada iç / dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği vb. gibi bitkisel üretim konularında yapılan yatırım ve üretim faaliyetlerinin finansmanına yönelik olarak kredi kullanılabilmektedir. Bu bakımdan bulunduğunuz il veya ilçedeki Ziraat Bankası şubesine müracaat ettiğiniz takdirde yapacağınız yatırımla ilgili uygun Krediler hakkında tarafınıza detaylı bilgi verilecektir.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

İstanbul Yatırım Destek Ofisi

Telefon: 0212 468 34 00

E-posta: yatırım@istka.org.tr

Soru Formu
Adınız Soyadınız
E - Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Yatırım Yapılacak İl
Soru