Akıllı Filtreleme
Filter by Sector
Filter by Province
Zamana Göre Filtrele
Kalkınma Ajansları bünyesinde 81 ildeki Yatırım Destek Ofislerimizde görev alan ajans uzmanları tarafından sorularınızı cevaplıyoruz.

Sorulara verilen cevaplar, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Devlet destekleriyle ilgili her türlü nihai karar, bu konuda hukuken yetkili/ilgili kurum ve kuruluşa ait olup, bu cevaplar nedeniyle Kalkınma Ajansları ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü sorumlu tutulamaz.

Ortalama Cevap Süresi: 18,64 saat
4006 adet sonuç bulundu.
+
Merhaba, fındık entegre tesis yatırımı düşünmekteyiz. Renk ayırma makinesi alacağız. Ancak bu makinenin çalışabilmesi için yanında güç kaynağı, kompresör gibi yardımcı ekipmanlara da ihtiyaç duyulmaktadır. Yerli makine listesine renk ayırma makinesini ne şekilde girmeliyim? 1.seçenek sadece renk ayırma makinesi mi? 2.seçenek renk ayırma makinesi ve ekipmanları şeklinde mi girmeliyim? GTİP numarası hakkında bilgimiz bulunmaktadır?
E. G. - Giresun - 21.02.2025
Cevaplayan : Giresun Yatırım Destek Ofisi - Kemal Yüceer - 21.02.2025
Cevap :

Değerli Yatırımcımız,

Telefonda yapmış olduğumuz görüşmede hâlihazırda yürürlükte olan teşvik belgenizde revize yapacağınızı, Renk Ayırma makinesi ekleyeceğinizi ve makine için gerekli olan ekipmanları da anlaşmalı olduğunuz firmadan set halinde alacağınızı belirttiniz.

16/03/2022 tarihli ve E-80841209-449-3463889 sayılı T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü genelgesinde ‘Yerli ve ithal makine teçhizat listeleri kapsamında onaylanacak elektrik, su, doğalgaz, buhar, hava, havalandırma vb. teçhizatlarının adet, metre, kg, m2 vb. birim bazında listelerde yer almasına özen gösterilmesi’ hususları belirtilmiştir.

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında teçhizat listelerinde yer alan set, ünite, sistem, takım ve benzerini oluşturan kıymetler de makine ve teçhizat olarak değerlendirilmektedir. KDV İstisnası, bu kıymetlerin bir bütün olarak tesliminde uygulandığı gibi kısım kısım teslimlerinde de uygulanır.

Görüştüğümüz tüm bu hususlarla ilgili danışmak istediğiniz başka bir konu olursa ofisimizi her zaman ziyaret edebilir veya aşağıdaki e-posta ve telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Giresun Yatırım Destek Ofisi
Adres: Sultan Selim Mah. G.M.K. Bulvarı No:1 (Giresun TSO Yanı) GİRESUN
Telefon: 0 (462) 455 40 73
E-Mail: giresunydo@doka.org.tr

+
Merhaba, 71.20.90 NACE kodunda Kahramanmaraş Onikişubat'ta şahıs firması açmak istiyorum. Verilebilecek teşvikler nelerdir?
A. Ö. . B. - Kahramanmaraş - 20.02.2025
Cevaplayan : Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi - Erdinç Kadıoğlu - 21.02.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesinde aktardığınız bilgiler doğrultusunda, Kahramanmaraş ilinde test ve analiz hizmeti sunmaya yönelik bir Yatırım planladığınız anlaşılmaktadır.

Kahramanmaraş ili, bölgesel teşvik kapsamında daha önce 5. Bölge desteklerinden faydalanabilmekte iken 6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen ilçelerin Cazibe Merkezleri Programına dahil edilmesi neticesinde tüm ilçeleriyle 6. bölge kapsamına alınmıştır. Planladığınız " 7422 US-97 kodlu Teknik Test ve Analiz Faaliyetleri” yatırımı Yatırım Teşvik Sistemine göre asgari 1.500.000 TL tutarlı olması koşuluyla aşağıda yer alan 6. bölge desteklerinden faydalanabilecektir.

Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili her türlü işlem için E-TUYS aracılığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına müracaat edilmesi gerekmektedir. E-TUYS işlemleri hakkında detaylı bilgilere ve kullanıcı yetkilendirme adımlarına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte, yatırım harcamalarını kalem kalem girerek faydalanabileceğiniz yatırım teşvik tutarlarını Teşvik Robotu ile yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz.

Ayrıca yatırımınıza dair Yatırım Teşvik Belgesi bulunmakta ise https://www.ziraatbank.com.tr/tr/ticari/krediler/nakdi-krediler/yatirim-destek-paketi adresinden inceleyebileceğiniz, 120 aya kadar Vade seçeneği sunulan T.C. Ziraat Bankası yatırım destek paketi kredisinden faydalanma imkânınız olabilir.

Yatırımınız hakkında detaylı görüşmek ve yatırım süreciniz ile ilgili diğer hususlar hakkında bilgi almak isterseniz, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisini ziyaret edebilir ve 0 344 606 0011 telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla

+
Şanlıurfa'da yazılım ve otomasyon üzerine yatırım teşvik belgesi almak istiyoruz. Hangi yatırımlar hangi demirbaşlar yatırım kapsamındadır bununla ilgili bir doküman bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
M. T. - Şanlıurfa - 17.02.2025
Cevaplayan : Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi - Mustafa Baltacı - 19.02.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcımız;

Yatırımınızla ilgili telefonda yapmış olduğumuz görüşmeye istinaden yatırımınıza yönelik hâlihazırda mevcut teşvik ve destekler aşağıda sıralanmıştır.

Şanlıurfa ilimiz, yatırım yapmayı planladığınız US97 - 722 Bilgisayar yazılım danışmanlığı, program üretimi ve temini hizmet üretiminde 6. bölgede yer alması nedeniyle teşviklerden en fazla yararlanan iller arasında yer almaktadır.

Bu kapsamda yapacağınız sabit yatırım (inşaat, makine ekipman, server, bilgisayar) tutarının minimum 1.500.000 TL şartını sağlaması durumunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulamaları ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüne başvurarak Yatırım Teşvik Belgesi alabilirsiniz ve bu belge ile aşağıdaki desteklerden faydalanabilirsiniz.

Başvuru süreçlerinde Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisimizden ücretsiz olarak yardım alabilirisiniz. Ayrıca https://www.yatirimadestek.gov.tr/tesvik-robotu sitemizdeki Teşvik Robotu sayfasından yatırımınızla ilgili destek oranlarını görebilme ve detaylı teşvik tutarı hesaplamaları yapabilmeniz mümkündür.

Yatırım sürecinizde yazılım hizmet satın alma maliyetleri sabit yatırım kalemleri arasında kabul edilmediği için Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında desteklenmemektedir.

Geliştirmeyi düşündüğünüz yatırım Ar-Ge faaliyetleri kapsamına girdiği için çeşitli kurum ve kuruluşlardan da bu alanda destek almanız mümkündür. Bu kurum ve kuruluşlardan alabileceğiniz destekler aşağıda sıralanmıştır.

1- TÜBİTAK Destekleri

1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli Projeler desteklenmektedir. Destek oranı % 75 olarak uygulanmakta olan program, yılda 2 kez açılan Bütçe esaslı çağrılarla yürütülmektedir. Programa KOBİ ölçeğinde olan Türkiye’de yerleşik Sermaye şirketleri başvuru yapabilmektedir. Personel giderleri, seyahat giderleri, alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri; malzeme ve sarf giderleri, yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri, Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri desteklenen giderler arasındadır. Program ile ilgili detaylı bilgiye https://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/sanayi/ulusal-destek-programlari/icerik-1507-tubitak-kobi-ar-ge-baslangic-destek-programi sayfasından ulaşılabilmektedir.

1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile KOBİ ölçeğindeki kuruluşların proje esaslı araştırma - teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı yılda 2 kez açılan bütçe esaslı çağrılarla yürütülmektedir. Sağlanan destek hibe şeklindedir (geri ödemesizdir). Programa KOBİ ölçeğinde olan Türkiye’de yerleşik Sermaye şirketleri başvurabilmektedir. Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece projeler için konu sınırlaması olmayıp, tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilmektedir. Program ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/sanayi/ulusal-destek-programlari/icerik-1501-tubitak-sanayi-ar-ge-projeleri-destekleme-programi sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca TÜBİTAK internet sitesindeki mevcut tüm desteklerin de dikkatle incelenmesi KOBİ’lerimiz için yol gösterici olacaktır.

2- KOSGEB Destekleri

KOSGEB Girişimci Destek Programıyla imalat sanayi ile ilgili faaliyetlerde girişimcilere iş kurma ve iş geliştirme başlıklarında kuruluş desteği, personel desteği, makine/teçhizat ve kalıp desteği, yazılım giderleri desteği ve hizmet alım desteği gibi başlıklarda toplamda 2 milyon TL’ye kadar destek sağlayabilmektedir. Bu program kapsamında İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği sağlanmaktadır.

İş kurma desteği kapsamında kuruluş desteği olarak Gerçek Kişilere 10.000 TL, Sermaye şirketlerine ise 20.000 TL geri ödemesiz destek verilmektedir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda iş kurma desteği üst limiti 10.000 TL artırılabilmektedir. İşletmenin vergi Mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1'inci yıl birinci dönem, 2'nci yıl ikinci dönem ve 3'üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanabilmektedir.

Aynı destek programı kapsamında imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, kuruluş tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde İş Geliştirme Desteği ’ne başvuru yaparak; toplamda 1.500.000 TL olmak üzere personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri ve hizmet alım giderleri desteğinden faydalanabilmektedir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda iş geliştirme desteği üst limiti 150.000 TL artırılabilmektedir.

İşletme, iş kurma desteğinden ve iş geliştirme desteğinden birlikte yararlanabilmektedir. Program hakkında detaylı bilgiye https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi adresinden erişilebilmektedir.

Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, orta - yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek yatırımlar KOSGEB tarafından KOBİ Tekno Yatırım- KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında 10 milyon TL’ye kadar desteklenebilmektedir. Destek programı hakkında ayrıntılı bilgiye https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/6443/kobi-teknoyatirim-kobi-teknolojik-urun-yatirim-destek-programi adresinden erişim sağlanabilmektedir.

Bu destekler dışında önümüzdeki dönemde ilgili kurumların farklı destek çağrılarından haberdar olmak için www.yatirimadestek.gov.tr sayfasını takip edebilirsiniz. Ayrıca bu ve benzeri yatırım teşvik ve devlet destekleri konularında bilgi ve/veya yardım almak için ofisimizi ziyaret edebilir veya telefonla bize ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi Tel: 0414 314 98 03

E-mail Adresi: urfaydo@karacadag.gov.tr

+
Merhaba mevcut şirketimin Gümüşhane Kelkit ilçesinde şube olarak ilk etapta yaklaşık 50-60 kadın çalışanlı bir üretim atölyesi kurmayı düşünüyorum. Üretim alanımız ise dış giyim eşyasının imalatı mont kaban vb.. Bu yatırımım için istihdam desteğine ihtiyacım vardır. Söz konusu bölge için ne tür teşvikleriniz var? Bilgilendirmenizi arz eder, iyi çalışmalar dilerim.
H. K. - Gümüşhane - 19.02.2025
Cevaplayan : Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi - Mehmet Çağrı Tiktaş - 19.02.2025
Cevap :

Sayın Halil Kurt,

Telefon ile yapmış olduğumuz görüşme üzerine, Gümüşhane ili Kelkit ilçesinde dış giyim ürünleri imalatı hakkında bir yatırım yapma talebiniz teyit edilmiştir.

Gümüşhane/Kelkit ilçesinde dış giyim (mont, kaban vb.) üretimi yapacak 50-60 kişilik bir atölye kurma planınıza yönelik istihdam destekleri ve teşvikler hakkında aşağıdaki bilgilendirmeleri sunarız:

1. SGK ve İŞKUR Destekleri

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı: Yeni işe alacağınız çalışanlar için belirli süreyle maaş ve sigorta desteği sağlanır.

İŞKUR Kapsamında Nitelikli Eleman Desteği: Üretim sektöründe çalışacak kadın çalışanlar için eğitim ve istihdam teşviklerinden faydalanabilirsiniz.
SGK 6111 Sayılı Teşvik: İlk defa işe alınacak çalışanlar için işveren prim desteği sağlanmaktadır.
Kadın ve Genç İstihdam Teşviki: Kadın çalışanlar için belirlenen yaş gruplarında SGK prim desteğinden yararlanabilirsiniz.

2. KOSGEB Destekleri

İstihdamı Koruma Destek Programı:

Program ile imalat sanayinin emek yoğun sektörlerinde iş gücünün korunmasına katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

PROGRAMIN BAŞVURU KOŞULLARI

  • İstihdamı Koruma Destek Programı kapsamında; işletme beyanı güncel olan,
  • KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren, merkez veya şube ana faaliyet

NACE Kodu; Kısım C – İmalat başlığı altında;
- 13- Tekstil Ürünlerinin İmalatı,
- 14- Giyim Eşyalarının İmalatı,
- 15- Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı,
- 31- Mobilya İmalatı
sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler başvuru yapabilir.

  • İşletmenin sektörü belirlenirken, 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle idari kayıtlarda yer alan ana faaliyet kodu esas alınır.
  • İşletmeler, destek programından bir defa yararlanabilir.

Kapasite Geliştirme Destek Programı:

Program ile KOBİ’lerin verimliliğini, dayanıklılığını, üretimini, pazar büyüklüğünü ve kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik ölçek büyütme yatırımlarına ve büyük işletmelerin tedarikçilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

Program kapsamında, işletmelerin makine-teçhizat, kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı giderleri ve İşletme Sermayesi için finansal kuruluşlardan kullanacakları Kredinin faiz/kar payı giderlerine finansal kuruluşlarla imzalanan protokol hükümleri kapsamında geri ödemesiz destek sağlanacaktır.

KOBİ’ler bu destek programından bir kez faydalanabilir.

NACE Rev. 2’ye göre;

  • Kısım C – İmalat
  • 61 – Telekomünikasyon,
  • 62 – Bilgisayar programlama ve ilgili faaliyetler,
  • 63 – Bilgi hizmet faaliyetleri,
  • 72 – Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

sektörlerinde yer alan işletmeler başvuru koşullarını taşımak kaydıyla programa başvuru yapabilecektir.

İşletmenin programdan yararlanılabilmesi için;

  • KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanının güncel olması,
  • İşletme sınıfının küçük işletme veya orta büyüklükte olması, (Mikro İşletmeler başvuru yapamaz.)
  • Limited veya anonim şirket statüsünde olması,
  • Hızlı büyüyen işletme olması

gerekmektedir.

Aşağıda yer alan kriterlerden herhangi birini sağlayan işletmelerde hızlı büyüme şartı aranmaz:

  • KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik Projesini başarılı olarak tamamlaması.
  • 12/03/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge merkezi olması.
  • Başvuru yapılan tarih itibarıyla geçerli Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) belgesine sahip olması.
  • 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uyarınca Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet göstermesi.
  • Tedarikçi geliştirmeye yönelik projelerde başvuru sırasında büyük işletme ile yapılan sipariş sözleşmesi sunması.

Kapasite Geliştirme Destek Programı başvuruları dönemsel olarak alınmaktadır.

2025-1 Dönemi başvuru tarihleri: 6 Ocak - 28 Şubat 2025

https://www.yatirimadestek.gov.tr/pdf/assets/upload/dosyalar/ozet_kapasite_gelistirme_destek_programi.pdf

3. Yatırım Teşvik Sistemi (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı)

DİĞER TEKSTİL ÜRÜNLERİ İMALATI (172) US-97 Kodlu yatırım için Gümüşhane ilinde 5. Bölge Teşvik Sistemi destekleri uygulanmaktadır.Bölgesel teşviklerden faydalanarak şu destekleri alabilirsiniz:
KDV ve Gümrük Vergisi Muafiyeti: Makine-ekipman İthalatında vergi avantajı.
Vergi İndirimi: Kurumlar veya gelir vergisinde indirimli oran uygulanması(Vergi İndirim Oranı %80, Yatırıma Katkı Oranı %40)
SGK İşveren Primi Desteği: Yeni istihdam edilen çalışanların SGK primlerinin belirli bir kısmının devlet tarafından karşılanması(7 yıl %35 yatırıma katkı oranı)
Faiz veya Kar Payı Desteği: Banka kredisi kullanımı halinde faiz desteği.
Yatırım Yeri Tahsisi: Kamu arazilerinin uygun şartlarda Yatırımcıya tahsisi.

Bölgesel Teşvik Asgari Yatırım Şartları: Tekstilin aprelenmesi konusunda Komple Yeni Yatırımlar için 10 Milyon TL, Tevsi Yatırım için 5 Milyon TL, diğer yatırım cinsleri için 1,5 Milyon TL; Apreleme yatırımları haricindeki diğer yatırım konularında 1,5 Milyon TL, Modernizasyon cinsindeki kıs Tekstil ürünleri imalatı (BKK Ek-2B dip not 7 ve 12'de belirtilen yatırımlar hariç)

Yatırımla İlgili Özel Şartlar: 15 milyon TL altındaki modernizasyon yatırım cinsi dışında kalan kısa elyaf iplikçiliği yatırımları teşvik kapsamı dışındadır. 01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır.

İlave sorularınız olması durumunda aşağıdaki irtibat bilgileri üzerinden bizimle tekrar iletişime geçebilirsiniz.

Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi

Tel: 0 (462) 455 40 72

+
85.59.03 NACE kodu altında faaliyet gösterecek Bilgisayar yazılım veritabanı vb. eğitimi veren kursların faaliyetleri yeni bir merkez kurmayı planlıyorum. Bu kapsamda işletmem için alabileceğim teşvik ve destek programları hakkında bilgi almak istiyorum. Saygılarımla
S. Y. Ç. - Gaziantep - 19.02.2025
Cevaplayan : Gaziantep Yatırım Destek Ofisi - Abdulkadir Çağlar - 19.02.2025
Cevap :

Sayın Girişimcimiz,

Sizlerle yaptığımız telefon görüşmesinde, robotik kodlama ve yazılım üzerine bir kurs açmayı planladığınızı buna yönelik teşvik ve hibeler konusunda bilgi talep etmektesiniz.

Yatırım konunuz; "2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”ın EK 4’ünde yer alan "Teşvik Edilmeyecek Yatırımlar” başlığı altındaki "C. Hizmetler Sektörü” 1. Maddesi " Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretim ile hava araçlarının kullanım, tamir ve bakımına yönelik eğitim yatırımları dışında kalan eğitim yatırımları” kapsamında olduğundan yatırımınızın genel veya bölgesel teşviklerden yararlanamayacağı öngörülmektedir.

Diğer taraftan iş fikrinizin KOSGEB Girişimci Destek Programları kapsamında desteklenecek konular arasında yer almadığını da belirtmek isteriz.

Yatırımınız kapsamında merak ettiğiniz diğer hususlar için Gaziantep Yatırım Destek Ofisini ziyaret edebilir, 0342 231 07 01 numarası üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.

+
Demir ve çelikten prefabrik konteynerler yapmaktayız. Yapılan konteynerlerin taşınmasında ve monte edilmesinde mobil vinç kullanmaktayız. Şuan işletmemizde kullandığımız kamyon var yatırım teşvik ile vinç alsak işletme aktifine kayıtlı kamyona montaj yaptırsak aldığımız vinç için yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV ve diğer desteklerden faydalanabilir miyiz?
M. A. - Gaziantep - 19.02.2025
Cevaplayan : Gaziantep Yatırım Destek Ofisi - Abdulkadir Çağlar - 19.02.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Sizlerle yaptığımız telefon görüşmesinde iletmiş olduğunuz bilgiler çerçevesinde, belirtmiş olduğunuz faaliyet US-97 Kodu " 4550.0.01 - İnşaat yapım ve yıkım işleri için, operatörüyle birlikte makine ve teçhizat kiralanması” olarak değerlendirilebilir.

Vinç hizmetleri yatırımları teşviki belirli şartlara bağlı yatırım konularındandır. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’a göre ise; " Sadece vinç hizmetlerine yönelik yatırımlarda her bir vinç için asgari 100 ton kaldırma kapasitesi aranır. 500 ton kaldırma kapasitesinin altında kullanılmış vinç ithaline izin verilmez” hükümleri yer almaktadır. Bu şartlarla birlikte asgari 1,5 milyon TL Sabit Yatırım Tutarını sağlayan vinç hizmeti yatırımları Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenmektedir. Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında KDV ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destek unsurlarından yararlanabilirsiniz.

Teşvikler konusundaki başvuruların nihai değerlendirmesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Yatırımınız kapsamında merak ettiğiniz diğer hususlar için Gaziantep Yatırım Destek Ofisini ziyaret edebilir, 0342 231 07 01 numarası üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.

+
Ben bir yazılımcıyım. 25 yaşımdan küçüğüm ve bir proje geliştiriyorum. Bu proje ile teknoparka başvurmak istiyorum. Projem tamamlanmadan teknoparka başvuru yapabilir miyim? Teknoparka başvuru sürecinde TÜBİTAK veya diğer kurumlardan alınan destekler sorun yaratır mı? Genç girişimci olarak ne tür destekler alabilirim? Projemi şirketleştirip satmak için neler yapmalıyım? Projemi teknopark şirketi olarak ilerletmek için şahıs şirketi mi kurmalıyım? Şirketimi istediğim şehirde kurabilir miyim?
D. Ö. - Isparta - 17.02.2025
Cevaplayan : Isparta Yatırım Destek Ofisi - Dr. Osman Ağralı - 18.02.2025
Cevap :

Sayın Girişimci,

Telefon ile yapmış olduğumuz görüşmede geliştirmekte olduğunuz bir Proje ile ilgili olarak Ön Kuluçka Merkezinde yer alıp alamayacağınız ve projeniz ile ilgili sağlanan destekler hakkında bilgi almak istediğiniz anlaşılmaktadır.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ön Kuluçka Merkezi tarafından sağlanan destekler;

Ajansımız desteği ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bünyesinde kurulan Ön Kuluçka Merkezinde yer almak için SDÜ’nin düzenlediği girişimcilik etkinlik, yarışma ve proje pazarında dereceye girmeniz gerekmektedir. Ön Kuluçka Merkezinde yer alabilmeniz için diğer bir seçenek ise TÜBİTAK 1812 uygulayıcı kuruluşu olarak BİGGWind programına başvurarak kabul almaktır. Bu süreçte eğitim, Mentörlük ve açık ofis desteği verilmektedir. TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan girişimler şirketleşerek (A.Ş) Göller Bölgesi Kuluçka Merkezinde ücretsiz yer almaktadır. Bu süreç yaklaşık 6-8 ay sürmektedir. Başvurular biggwind.com üzerinden yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Ar-Ge faaliyeti içeren yatırımlara dönük TÜBİTAK tarafından verilen diğer destekler;

a)1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli Projeler desteklenmektedir. Destek oranı % 75 olarak uygulanmakta olan program, yılda 2 kez açılan Bütçe esaslı çağrılarla yürütülmektedir. Programa KOBİ ölçeğinde olan Türkiye’de yerleşik Sermaye şirketleri başvuru yapabilmektedir. Personel giderleri, seyahat giderleri, alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri; malzeme ve sarf giderleri, yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri, Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri desteklenen giderler arasındadır. Program ile ilgili detaylı bilgiye https://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/sanayi/ulusal-destek-programlari/icerik-1507-tubitak-kobi-ar-ge-baslangic-destek-programi sayfasından ulaşılabilmektedir.

b)1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı ile KOBİ ölçeğindeki kuruluşların proje esaslı araştırma - teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı yılda 2 kez açılan bütçe esaslı çağrılarla yürütülmektedir. Sağlanan destek hibe şeklindedir (geri ödemesizdir). Programa KOBİ ölçeğinde olan Türkiye’de yerleşik Sermaye şirketleri başvurabilmektedir. Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece projeler için konu sınırlaması olmayıp, tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilmektedir. Program ile ilgili ayrıntılı bilgi için https://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/sanayi/ulusal-destek-programlari/icerik-1501-tubitak-sanayi-ar-ge-projeleri-destekleme-programi sayfasını inceleyebilirsiniz.

Başvuru sahibinin KOBİ olması durumunda KOSGEB tarafından verilen destekler;

a)KOSGEB Girişimci Destek Programıyla imalat sanayi ile ilgili faaliyetlerde girişimcilere iş kurma ve iş geliştirme başlıklarında kuruluş desteği, personel desteği, makine/teçhizat ve kalıp desteği, yazılım giderleri desteği ve hizmet alım desteği gibi başlıklarda toplamda 2 milyon TL’ye kadar destek sağlayabilmektedir. Bu program kapsamında İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği sağlanmaktadır.

İş kurma desteği kapsamında kuruluş desteği olarak Gerçek Kişilere 10.000 TL, Sermaye şirketlerine ise 20.000 TL geri ödemesiz destek verilmektedir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda iş kurma desteği üst limiti 10.000 TL artırılabilmektedir. İşletmenin vergi Mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla iş kurma desteği başlangıç tarihinden itibaren 1'inci yıl birinci dönem, 2'nci yıl ikinci dönem ve 3'üncü yıl üçüncü dönem olmak üzere; işletmede çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanabilmektedir.

Aynı destek programı kapsamında imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, kuruluş tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde İş Geliştirme Desteği’ne başvuru yaparak; toplamda 1.500.000 TL olmak üzere personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri ve hizmet alım giderleri desteğinden faydalanabilmektedir. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda iş geliştirme desteği üst limiti 150.000 TL artırılabilmektedir.

İşletme, iş kurma desteğinden ve iş geliştirme desteğinden birlikte yararlanabilmektedir. Program hakkında detaylı bilgiye https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi adresinden erişilebilmektedir.

b)Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, orta - yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek yatırımlar KOSGEB tarafından KOBİ Teknoyatırım- KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında 10 milyon TL’ye kadar desteklenebilmektedir. Destek programı hakkında ayrıntılı bilgiye https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/6443/kobi-teknoyatirim-kobi-teknolojik-urun-yatirim-destek-programi adresinden erişim sağlanabilmektedir.

Bu destekler dışında belirli bir alanda yazılım geliştirme konusunda şirket kurmak için kitle Fonlama kuruluşlarına ve/veya SPK’ya kayıtlı girişim sermayesi fonlarına da başvuru yaparak girişiminiz için yatırım alabilirsiniz. Projenizin geliştirilmesi ve paylaşılması aşamalarında projenin Fikri Mülkiyet Haklarını korumaya almanızın da önemli olduğu değerlendirilmektedir.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta Yatırım Destek Ofisi’ne 0246 224 37 37 numaralı telefondan ulaşarak veya Ajansımızı ziyaret ederek detaylı sorularınızı yöneltebilirsiniz

+
İyi günler... Bizler Kocaeli'nde kurutulmus ve dondurularak kurutulmus sebze ve meyve üretimi yapmak istiyoruz. Freeze dry teknolojisi kullanıp ihracat düşünüyoruz. Oğlumuz Uzakdoğu'da yaşıyor. Onunla da bu ticareti başlatacağız. Ancak makine alımı ile ilgili desteğe ihtiyacımız var. Bu konuda bilgi almak isterim. Şimdiden teşekkürler.
B. M. - İzmir - 17.02.2025
Cevaplayan : Kocaeli Yatırım Destek Ofisi - Ahmet Yazıcı - 17.02.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

Sorunuz ile ilgili olarak daha iyi yönlendirme yapabilmek, yatırım planınıza yönelik detaylı bilgi almak ve bilgilendirme yapmak üzere tarafınız ile telefonla iletişime geçilmeye çalışılmış ancak tarafınıza ulaşılamamıştır.

Başvurunuzda belirtmiş olduğunuz yatırım konusu ile ilgili olarak öncelikle 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında US-97 1513 "Sebze ve Meyvelerin İşlenmesi ve Saklanması" kodu altında bölgesel desteklerden yararlanabilecektir. Bu kapsamda Kocaeli ilinde yapılacak yatırımlar 1. Bölge desteklerinden yararlanacak olup, uygun görülen yatırım harcamalarınız için KDV muafiyeti, Gümrük Muafiyeti, Kurumlar Vergisi İndirimi ( YKO %15 ) ve SGK İşveren Prim Desteği (2 yıl) olarak desteklenebilecektir.

Öte yandan şirketiniz yeni kurulacağı ve imalat sektöründe NACE kodlu olacağı için KOSGEB'in Girişimclik Destek Programı kapsamında İş Kurma ve İş Geliştirme Desteği'nden yararlanılabilir. Söz konusu desteğe ilişkin detay bilgiler https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi sayfasından edinilebilir.

Başvuru sürecinde ve sonrasında ilave sorularınız olması durumunda aşağıdaki irtibat bilgileri üzerinden bizimle tekrar iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımızla,

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı

Kocaeli Yatırım Destek Ofisi

Adres: Yenişehir Mah. Demokrasi Bulvarı No: 72/A 41050 İzmit – KOCAELİ

Telefon: +90 262 332 01 44 (117, 159, 156)

E-posta: kocaeliydo@marka.org.tr

+
Merhabalar. Gaziantep'te sarımsak yetişiriciliği yapmak istiyorum. Ama arazim yok. Hangi tür destekler verilir? Yardımcı olur musunuz?
D. K. - Gaziantep - 17.02.2025
Cevaplayan : Gaziantep Yatırım Destek Ofisi - Abdulkadir Çağlar - 17.02.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcımız,

Sizlerle yaptığımız telefon görüşmesinde, Gaziantep’te sarımsak üretmek istediğinizi ancak arazinizin olmadığını, tarım arazilerinin tahsisi hususunda bilgi talep etmektesiniz.

Hazineye ait tarım arazileri, topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere altmış dönüme kadar, yüzölçümü altmış dönümden fazla olan taşınmazlar krokisinde ulaşım yolu da gösterilerek altmış dönümü geçmeyecek şekilde bölümler halinde kiraya verilebilmektedir. Hazineye ait tarım arazilerinin topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmesi işlemleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Hazine taşınmazlarının topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanması işlemleri, Milli Emlak Genel Müdürlüğünce;

-2886 sayılı Devlet İhale Kanunu,

-Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik,

-400 sıra sayılı Millî Emlak Genel Tebliği,

-Diğer mevzuat düzenlemeleri ve hükümleri çerçevesinde yürütülerek sonuçlandırılmaktadır.

Milli Emlak Genel Müdürlüğünce başvuru süreçlerinin anlatıldığı " Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Topraksız veya Yeterli Toprağı Olmayan Çiftçilerimize Kiraya Verilmesi İşlemleri El Rehberi” isimli rehberin aşağıda linki bulunmaktadır.

https://webdosya.csb.gov.tr/db/milliemlak/icerikler/tarim-araz-ler-n-n-topraksiz-veya-yeterl--topragi-olmayan-c-ftc-ler-m-ze-k-ra-brosur-11.05.2022-evren-20220511104035.pdf

Konu hakkında görüşmek ve ilgili diğer hususlar hakkında bilgi almak isterseniz, İpekyolu Kalkınma Ajansı Gaziantep Yatırım Destek Ofisimizi ziyaret edebilir ve 0 342 231 07 01 telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz.

Bilginize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

+
Merhaba. 17.22.03 NACE koduna yatırım destekleri nelerdir ?
M. K. - Antalya - 15.02.2025
Cevaplayan : Antalya Yatırım Destek Ofisi - Oğuzhan Ataman - 17.02.2025
Cevap :

Sayın Yatırımcı,

17.22.03 NACE kodlu " Kağıt veya mukavvadan yapılmış tepsi, tabak, kase, bardak ve benzerlerinin imalatı” yatırımı için genel teşvik çerçevesinde KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti unsurlarından istifade edilmesinin mümkün olduğu görülmektedir. Ancak ilgili yatırım kapsamında bölgesel teşvik unsurlarından yararlanılabilmeniz için asgari yatırım tutarının 10 milyon TL olması ve kağıt hamurundan başlayan entegre kağıt ve kağıt ürünleri üretimi yapılıyor olması gerekmektedir. olması gerekmektedir. Bu takdirde bölgesel teşvik kapsamında Yatırım Yeri Tahsisinden, 2 yıl süreyle Yatırıma Katkı Oranı %10 oluncaya dek Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinden ve Yatırıma Katkı Oranı %15 oluncaya dek %50 oranında Vergi İndirimi Desteğinden faydalanılabilmektedir. Ayrıca söz konusu yatırımlar için 01/05/2021 - 31/12/2025 tarihleri arası bina-inşaat harcamalarına KDV İstisnası uygulanmaktadır.

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesine ilişkin tüm başvurular Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen E-TUYS adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Yalnızca nitelikli elektronik sertifika sahibi olan ve yetkilendirme başvurusu talebi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış kişiler E-TUYS aracılığıyla yatırım teşvik işlemlerini yürütmek üzere sisteme erişebilmektedir. Bu nedenle, Yatırımcıların ilk etapta yetkilendirme işlemini gerçekleştirmek üzere Bakanlığa müracaat etmeleri gerekmektedir. Yetkilendirme talepleri Bakanlığa KEP üzerinden yapılmakta olup gerekli bilgilere ve doküman örneklerine https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri linkinden ulaşılabilir. Yetkilendirme talebinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sonuçlandırılmasının akabinde, E-TUYS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp, işlemler başlatılabilir.

Bunun dışında yatırım fikrinizle ilgili olarak KOSGEB desteklerinden yararlanabileceğiniz değerlendirilmektedir. KOSGEB’in "Girişimci Destek Programı” kapsamında; İş Kurma Desteği çerçevesinde kuruluş desteği ve personel giderleri desteğinden geri ödemesiz olarak yararlanabilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgi için https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/1231/girisimci-destek-programi adresini ziyaret edebilir veya Antalya KOSGEB İl Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

Önümüzdeki dönemde açıklanabilecek farklı destek çağrılarından haberdar olmak için https://www.yatirimadestek.gov.tr/duyurular adresini ve Ajansımız desteklerine yönelik detaylı bilgi edinmek üzere https://baka.gov.tr/destek-programlari internet sayfamızı takip edebilirsiniz. Yatırımınız ile ilgili ilave sorularınız olması halinde, aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Antalya Yatırım Destek Ofisi

Telefon: 0 242 332 37 37

E-posta: antalyaydo@baka.gov.tr

Soru Formu
Your Name and Surname
E - Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Yatırım Yapılacak İl
Soru